Pages

13 september 2021

De nakomelingen van Ullrich Cnaus

De komende maanden aandacht voor het nageslacht van Ullrich Cnaus, mijn verre voorvader, wiens nakomelingen de naam Knuist en Knoust dragen. De zoektocht naar de afkomst van Ullrich begon twintig jaar geleden. Waar ik bij sommige voorouders weinig moeite had om meer over ze te weten te komen, was dat bij Ullrich een heel ander verhaal. 

Ik wist dat hij matroos was en ook tabakskever. Waar hij geboren, overleden en getrouwd was, was mij geheel onbekend. Er waren tekenen dat hij uit Oostenrijk of Zwitserland kwam, maar ik had daar geen concreet bewijs voor. Ik vond in de huwelijkse bijlagen van één van zijn kinderen, die online stonden, dat hij overleden was in Hellevoetsluis. In zijn overlijdensakte stond tevens dat hij afkomstig was uit Breil, Graubunden (Zwitserland). Ik dacht dat er in het Streekarchief Voorne Putten en Rozenburg (waar Hellevoetsluis onder valt) meer informatie te vinden was. Omdat dat archief voor mij niet echt dichtbij is, vroeg ik aan een mede-genealoog of zij voor mij wilde kijken. Helaas was het bezoek vruchteloos want er was niets over hem bekend daar. 

Eerder schreef ik al dat Ullrich mogelijk dezelfde persoon is als  Ulrich Kauz, gedoopt op 24 maart 1758 in Pfynn, Thurgau als zoon van Hans Melchior Kauz en Anna Lisabeth Hagg.  

Rond 1790 treedt hij in het huwelijk met Francina Kleindijk. Francina is gedoopt in april 1769 in Delft en een dochter van Koenraat Kleindijk en Johanna Verburg. In 1793 wordt hun eerste kind geboren, een dochter Ulrieka.  Daarna verhuizen ze naar Rotterdam. Twee jaar later volgt zoon Fransius. In 1797 komt dochter Dorothea ter wereld, zij overlijdt echter hetzelfde jaar. Dan vind ik een aantal jaar geen geboortes, totdat in 1805 tweeling Dorothea en Johanna ter wereld komen. Dorothea overlijdt echter als ze twee maanden is. In 1810 wordt het jongste kind geboren, een zoon Koenraad.

Zoals ik al eerder schreef overlijdt Ullrich in 1811 in een ziekenhuis in Hellevoetsluis. Zoon Koenrrad overlijdt drie jaar later. 

Moeder Francina overlijdt in 1843 in Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...