Pages

05 november 2020

Kaatje Snijder trouwde met Willem Adam

 Kaatje is het derde kind van Rudolph Snijder en Johanna Catharina Elsman. Zij wordt geboren op 6 januari 1886 in Groningen.

Ik vroeg me af hoe ze haar man Willem Adam heeft leren kennen aangezien hij in Utrecht woonde. Het antwoord was te vinden in het Utrechts bevolkingsregister. In juni 1910 komt Kaatje vanuit Groningen naar Utrecht om als dienstbode te gaan werken.

Kaatje en Willem trouwen in Utrecht op 6 november 1912. Het jaar erop wordt hun eerste kind, een dochter Trijntje, geboren. In 1915 wordt zoon Rudolph geboren en twee jaar later Gijsbert. In 1923 wordt het jongste kind geboren, wederom een dochter die ze Johanna Catharina noemen. Volgens de overlevering hadden Kaatje en Willem geen gelukkig huwelijk. Van een kleindochter van Kaatje en Willem kreeg ik onderstaande foto van het paar

In 1925 verruilen ze het Utrechtse Zuilen voor Sappemeer. Waarschijnlijk vanwege het werk van Willem, hij is brugwachter. Eind januari 1939 verhuizen Willem, Kaatje en Johanna Catharina (de andere kinderen zijn al het huis uit) naar Haren. Mogelijk is Willem dan al ziek. In juni van dat jaar overlijdt hij, 52 jaar jong. Nadat Kaatje in de jaren vijftig een beroerte krijgt neemt het gezin van dochter Johanna Catharina haar in huis om voor haar te zorgen. Daar overlijdt ze in 1955. Kaatje wordt begraven in Groningen.

Trijntje trouwt op 3 juni 1933 met Franciscus Antonius Fuchten. Franciscus Antonius is geboren op 13 februari 1903 in Groningen als zoon van Franciscus Antonius Fuchten en Marchien Westerhof. Er zijn mij geen kinderen uit het huwelijk bekend. Blijkbaar is het geen gelukkig huwelijk, want in 1950 wordt de scheiding uitgesproken. Daarna ben ik het spoor bijster en ook de dochter van haar zus weet niet waar ze is gebleven.


Rudolph is de oudste zoon. Op 29 maart 1938 wordt hij uitgeschreven uit Sappemeer en vertrekt naar Singapore. Het  waarom is mij onduidelijk. In juli 1943 verlooft hij zich met de Engelse Joyce Tinsley. Eind dat jaar trouwen ze. Of er kinderen uit het huwelijk zijn geboren is mij onbekend. Wat wel duidelijk is, is dat het geen goed huwelijk was, want net na kerst 1946 wordt het huwelijk ontbonden.

Rudolph hertrouwt vervolgens met Martje Wiggerman. Martje is geboren in Groningen op 13 februari 1913 als dochter van Albertus Wiggerman en Jantje Wildevuur. Uit dit huwelijk worden geen kinderen geboren. Rudolph overlijdt op de laatste dag van 1979 op 64-jarige leeftijd, Martje negen jaar later. 

Gijsbert, het derde kind van Kaatje en Willem, trouwt op 8 mei 1937 in Sappemeer met Geertje Koning. Geertje is een dochter van Geert Koning en Jacobina van der Veen. Ze krijgen een zoon en een dochter. Verdere informatie is onbekend. In ieder geval leeft Gijsbert nog in 1991 bij het overlijden van de man van zijn jongste zus.

Het jongste kind is Johanna Catharina, waarschijnlijk vernoemd naar oma van moeders kant. Rond 1945 trouwt ze met Roelof Buning. In 1946 wordt hun eerste kind geboren, een dochter. Helaas overlijdt ze het jaar erop als ze slechts een jaar jong is.

 Het gezin wordt later nog uitgebreid met twee dochters. Johanna Catharina overlijdt in 1983 op slechts 59-jarige leeftijd. Roelof wisselt het tijdige voor het eeuwige in 1991.

Heel veel dank aan de dochter van Johanna Catharina Adam voor de informatie die ik niet via de archieven kon vinden. Ook stuurde zij mij behalve de foto van Kaatje en Willem ook foto's van drie van de vier kinderen,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...