Pages

14 november 2020

Johan Hendrik Snijder is mijn overgrootvader

 Johan Hendrik is de eennajongste zoon van Rudolph Snijder en Johanna Catharina Elsman en mijn overgrootvader. Hij wordt op 15 oktober 1893 geboren in Groningen.

Op 28 mei 1914 trouwt hij in Groningen met Jantje van der Bleek. Jantje is geboren op 18 januari 1896 in Leens als dochter van Pieter van der Bleek en Trientje Kloosterman. 

Mijn overgrootmoeder is al zwanger bij het huwelijk want vier maanden later wordt hun eerste kind en enige dochter Johanna Catharina geboren. In 1916 volgt zoon Rudolf, een jaar later Klaas en in 1923 wordt Johan Hendrik geboren, mijn opa.

/

Opa,Opoe en hun kinderen. Foto is eind jaren 20 gemaakt

Opa en Opoe , zoals wij ze noemden, blijven een groot deel van hun leven in Groningen wonen. Eind jaren zeventig verhuizen ze naar Oudorp, waar hun jongste zoon woont. Een hele stap omdat ze toen allebei al in de 80 waren. Ik heb fijne herinneringen aan ze. Zo was ik een van de achterkleinkinderen die altijd sigarenbandjes kreeg van opa als wij op bezoek waren. Op 28 mei 1989 vierden ze hun 75-jarige huwelijk. Er was een receptie en er werd een familiefoto gemaakt in de tuin achter het bejaardentehuis waar ze woonden. (zie hieronder) Helaas staan niet alle nakomelingen erop. 

Opa overlijdt op 24 oktober 1989, negen dagen na zijn 96e verjaardag. Opoe overleeft opa iets meer dan een jaar en overlijdt begin november 1990.

Opa en opoe

-     Johanna Catharina is het oudste kind van Johan Hendrik en Jantje. Ze wordt op 7 september 1914 geboren. Op 28 mei 1936 trouwt ze met Popke Hoekstra. Popke is geboren op 7 januari 1899 als zoon van Grietje Hoekstra. Popke kende de familie al. Zijn twee broers waren namelijk getrouwd met twee tantes van Johanna Catharina, zussen van Jantje van der Bleek.

Johanna Catharina en Popke krijgen twee kinderen. Popke overlijdt onverwachts in februari 1968 op 69-jarige leeftijd. Nadat mijn overgrootouders eind jaren 70 naar Oudorp verhuisden, kwam Catharina Johanna, ofwel tante Jo, geregeld vanuit Groningen op bezoek. Ze overlijdt in 1998.

Opoe, Opa en tante Jo

-     Rudolf wordt geboren op 21 februari 1916. Op 13 oktober 1941 treedt hij in het huwelijk met Elize van der Hooff. Elize is geboren op 03-03-1918 in Beerta. Hun eerste kind, een zoon, wordt geboren in Groningen waarna het gezin verhuist naar Amsterdam. Daar worden nog vijf kinderen geboren.

In 1956 besluit het gezin een nieuw bestaan op te bouwen in Australie. Volgens de emigratiepapieren woont er een vriend in Medina, een zekere meneer Postma.

In maart 1963 komt Rudolf om het leven als zijn motorscooter met een auto in botsing kwam. Hij was nog maar 47 jaar jong. Elize kwam na een aantal jaar terug naar Nederland, hertrouwde en overleed op 97-jarige leeftijd.

 -     Klaas is de tweede zoon en geboren op 28 augustus 1917. Ik heb hem nooit gekend, maar hij schijnt geen fijne vader te zijn geweest. 

Op 22 augustus 1940 trouwt hij in Groningen met Hendrikje Zwikker. Hendrikje is geboren op 29 oktober 1917 in Assen als dochter van Hendrikje Zwikker en een onbekende vader. Ze krijgen vijf kinderen, waarvan er eentje, Henny op twee-jarige leeftijd overlijdt. Het was geen gelukkig huwelijk want in 1946 scheidt het paar. 

Drie maanden na de scheiding hertrouwt Klaas met Etje Bijster, geboren in Groningen op 10 maart 1920. Het jaar erop wordt een dochter geboren. Ook dit huwelijk eindigt in een scheiding.

Een jaar na zijn tweede scheiding trouwt Klaas met Johanna Maria Klasina Glashouwer, geboren op 14 september 1921 in Kampen. Uit dat huwelijk worden acht kinderen geboren. Ook dit huwelijk eindigt wederom in een scheiding. Over het verdere leven van Klaas is mij weinig bekend. Bij toeval vond ik dat hij in 2002 overlijdt en in Groningen wordt begraven.

-     Johan Hendrik is het jongste kind en mijn opa. Hij wordt geboren op 8 november 1923 in Groningen.

In 1942 wordt opa gedwongen door de bezetter om in Duitsland te gaan werken. Volgens de gegevens die ik heb werkte hij in Duisburg als een chauffeur. Dit doet hij tot het eind van de oorlog. Eind augustus 1945 trouwt hij met mijn oma Maria Engelina Dagelet.

Hun eerste vier kinderen worden geboren in Groningen. Daarna verhuizen ze naar Amsterdam waar nog twee kinderen ter wereld komen. Net als het gezin van zijn broer een jaar eerder besluiten opa en oma en hun kinderen naar Australie te emigreren op zoek naar een nieuw bestaan. In 1957 vertrekken ze maar het leven  (gelukkig maar anders was ik er niet geweest -;) ) down under is toch niet wat het was en ze remigreren weer.

Wanneer het gezin terugkeert naar Nederland weet ik niet precies. In 1962 wonen ze in elk geval aan de Petrus Hendriksstraat in Groningen. Er worden nog twee kinderen geboren, een dochter en een zoon. Omdat mijn opa bij de Hoogovens in Velsen gaat werken, komt het gezin in Oudorp terecht. Daar wonen ze ruim dertig jaar, zien hun kinderen trouwen en zelf kinderen krijgen. Opa krijgt leukemie en daar overlijdt hij uiteindelijk ook aan in. Oma komt een paar weken na het overlijden van opa erachter dat ook zij kanker heeft in een ver gevorderd stadium en overlijdt in december dat jaar.

Opa, oma, opoe en opa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...