Pages

01 november 2020

Hendrik Snijder verliest twee schoonzoons door WO2

Het tweede kind van Rudolph Snijder en Johanna Catharina Elsman is Hendrik. Hendrik komt op 13 maart 1883 in Groningen ter wereld.

Hendrik is letterzetter als hij op 3 juni 1906 in Groningen in het huwelijk treedt met Hemke Kuipers. Hemke komt op 19 juli 1878 in Stiens, gemeente Leeuwarderadeel ter wereld als dochter van Sijbe Hendriks Kuipers en Janke Baukes van der Meer.

Huwelijksakte Hendrik en Hemke

Hemke is dan al zwanger, maar de maand erop wordt het kind levenloos geboren. Hendrik wisselt ondertussen van baan en wordt politieagent.

In 1907 wordt zoon Rudolf geboren. Later wordt het gezin uitgebreid met Janke, Sijbe Hendrik, Johanna Catharina, Dieuwke, Kaatje en Hendrik.

Op 5 december 1943 overlijdt Hemke op 65-jarige leeftijd. Hendrik overlijdt in 1967.

Overlijdensadvertentie Hendrik

-     Oudste zoon Rudolf wordt net als zijn vader politieagent. Hij trouwt op 22 juli 1935 met Jantje Ellechien Kuper. Uit het huwelijk zijn mij geen kinderen bekend. Rudolf overlijdt in 1962 op slechts 54-jarige leeftijd. Wanneer Jantje is overleden heb ik nog niet gevonden. Ze leeft in elk geval nog in 1972 als haar moeder Grietje Koops overlijdt.

-     Janke trouwt op 25 september 1930 in Groningen met Willem van Dijken. Willem is een zoon van Johannes van Dijken en Nieske Dieterman. Janke en Willem krijgen samen vijf kinderen. Willem was in de tweede wereldoorlog dwangarbeider. In 2013 schreef ik al over zijn dood in 1945. (Zie deze blogpost )

Janke hertrouwt met Roelf Musch. Ze overlijdt in november 1984 in Groningen.

-    Sijbe Hendrik is de tweede zoon van Hendrik en Hemke. Op 11 oktober 1934 trouwt  hij in Groningen met Hendrika Leertouwer, dochter van Alle Leertouwer en Rika Smook. Hun eerste kind, een dochter, wordt in Groningen geboren. Daarna verhuist het gezin naar Rotterdam waar nog meer kinderen ter wereld komen en de kinderen opgroeien. Hendrika overlijdt in 1979, Sijbe Hendrik in januari 1989.

-     Dochter Johanna Catharina wordt geboren op 4 juni 1913. Op 29 april 1937 trouwt ze in Groningen met Gustav Hindrik Robert König. Gustav, die de Duitse nationaliteit heeft, is een musicus en geboren in Groningen op 24 mei 1915. Zijn ouders zijn Robert Adolf König en Hendrika Jacoba Heijkens. Johanna Catharina en Gustav krijgen in elk geval een dochter.

Het volgende wat ik vind is een uittreksel in het overlijdensregister van de stad Groningen. Daaruit blijkt dat Gustav op 24 juli 1944 in het Franse Livarot is overleden. De eerste vraag die in mij opkwam was natuurlijk wat hij daar deed. Zat hij in het Duitse leger? Livarot ligt in Normandië en in die tijd was daar de invasie bezig. Een week voor de dood van Gustav raakte veldmaarschalk Erwin Rommel daar gewond bij een luchtaanval. 

Ik kan in ieder geval niets verder vinden, net als over Johanna Catharina en haar dochter. Ik kwam in contact met twee kleindochters van Hendrik en Hemke en zij hadden de naam Johanna Catharina nog nooit gehoord.

-     Dieuwke trouwt op 18 maart 1937 in Groningen met Menno Hendrik Goudberg, zoon van Jan Goudberg en Aaltje Bus. Ze krijgen drie kinderen, twee zoons en een dochter. In 1947 vertrekt het gezin naar Amsterdam. Het overlijden van Menno Hendrik heb ik nog niet kunnen vinden, Dieuwke overlijdt in 2013.

-     Kaatje is geboren op 19 maart 1918. Over haar weet ik verder niets. Volgens twee nichtjes van Kaatje woonde ze in Duitsland met haar man Erwin. Ze hadden geen kinderen.

-     De jongste van de kinderen van Hendrik en Harmke is Hendrik. Hendrik trouwt in 1947 met Ida Huizinga. Ze krijgen een zoon en twee dochters.In 1968 wordt Hendrik onwel als hij met zijn fiets voor het stoplicht wacht. Hij overlijdt ter plekke en wordt slechts 45 jaar.

2 opmerkingen:

  1. ik ben een kleindochter van Janke Snijder.
    Ik snap dan mijn nichtjes de naam Johanna Catharina niet herkennen: volgens mij werd er altijd over ( tante) Jo. Gesproken.
    Kaatje is verder gegaan onder de naam Katja Heinrich en woonde in Duitsland in Bad Pyrmont. Oom Erwin was daar badmeester in een kuuroord. Beiden zijn inmiddels overleden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He bedankt voor je reactie. Deze informatie mbt de naamsverandering was nieuw voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...