Pages

04 oktober 2020

Ook Rinske Ergers kende een moeilijk leven

 Het oudste kind van Jan Jochums Ergers en Carolina Schnijder is Rinske. Rinske is geboren op 1 november 1833 in Leeuwarden.

Rinske kende geen al te gelukkige jeugd. Het gezin was arm en werd een aantal maal opgepakt voor bedelen en naar Veenhuizen gestuurd. Hierover vertelde ik al in mijn blogpost over Carolina.

In maart 1858 bevalt Rinske van een zoon Jan. Vader is Pieter van Ijsselmuiden. Op 20 juli 1859 trouwen Rinske en Pieter. Pieter, een fabriekswerker, is geboren op 1 augustus 1820 in Amsterdam als zoon van Pieter van Ijsselmuiden en Cornelia Paauw.

Volgens het inschrijfregister komen Rinske, Pieter en Jan in augustus 1859 (terug) naar Veenhuizen na een vonnis. Dat vonnis heb ik nog niet kunnen vinden, maar zou mogelijk wederom kunnen zijn vanwege bedelarij. Door het inschrijfregister weet ik ongeveer hoe Rinske en Pieter eruit zagen. Zo had Rinske blond haar en blauwe ogen en een ovaal aangezicht. Pieter had dun blond en grijs haar en blauwe ogen. 

Bedelaarsgezinnen werden in Veenhuizen eerst uit elkaar gehaald, vader en zoons op een mannenslaapzaal, moeder en dochters op een vrouwenslaapzaal. In 1861 wordt het gezin aangemerkt als bedelaars huisgezin. Dat betekende dat ze zich goed gedroegen en ze weer in gezinsverband konden wonen  in een klein huisje aan de buitenkant van een van de gestichten in Veenhuizen. Inmiddels was in 1860 dochter Carolina Cornelia geboren.

Signalement Rinske

In 1862 wordt het gezin uitgebreid met wederom een dochter, Elizabeth, twee jaar later gevolgd door zoon Pieter die anderhalf jaar later echter overlijdt. In 1866 wordt er wederom een zoon geboren die ze opnieuw Pieter noemen, twee jaar gevolgd door zoon Hendrik.

In 1870 mogen ze weg uit Veenhuizen en verhuist het gezin naar Assen. In augustus dat jaar overlijdt zoon Pieter op 4-jarige leeftijd. Rinske is dan zwanger van hun zevende kind en begin november wordt zoon Pieter Cornelis geboren. Twee jaar later overlijdt echter ook hij.

Pieter overlijdt in augustus 1901 in Assen op 81-jarige leeftijd, Rinske een half jaar later.

3 opmerkingen:

 1. Olga, dat vonnis van Pieter van IJsselmuiden en Rinske Ergers zie ik inderdaad ook niet op AlleFriezen. Maar uit je verhaal kan ik niet opmaken dat ze toen in Friesland woonden. Kan het zijn dat ze veroordeeld zijn in Amsterdam?
  Gr. Peter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rinske heeft maar heel kort in Amsterdam gewoond. Kan ook niets vinden op de site van het stadsarchief.

   Verwijderen
 2. Bij de inschrijvingen van mijn familie in Ommerschans staat ook waar ze vandaan gekomen zijn. Ook is er een kolom waarin het "domicilie van onderstand" staat vermeld. Dat is vaak de plaats waar wel hulp werd gegeven maar toch armoe werd geleden. En daar zijn ze dan misschien veroordeeld (door de rechtbank waaronder die plaats viel)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...