Pages

29 oktober 2020

Johannes Hamannus Snijder trouwt tweemaal

Johannes Harmannus is het oudste kind van Rudolph Snijder en Johanna Catharina Elsman. Hij wordt geboren op 15 februari 1878 in Groningen. Drie jaar later bij het huwelijk van zijn ouders wordt Johannes Harmannus gewettigd.

Op 17 augustus 1902 trouwt Johannes Harmannus, straatmaker van beroep, met Zwaantje Harkema. Zwaantje is geboren op 23 mei 1880 ook in Groningen en een dochter van Siewert Harkema en Zwaantje Rijnders.

In 1903 wordt hun eerste kind geboren, een zoon Rudolf. Het jaar erop wordt het gezin uitgebreid met zoon Siewert en in 1907 komt dochter Johanna Katharina ter wereld. Zwaantje overlijdt op 11 mei 1909 op slechts 28-jarige leeftijd. 

Overlijdensadvertentie Zwaantje Harkema

Vijf maanden later hertrouwt Johannes Harmannus met Martha Bruins. Martha is geboren op 31 januari 1871 en een dochter van Hindrik Bruins en Pieternella Alagonda Peesen. Bij het huwelijk wordt Martha gewettigd. Martha wordt als dochter van Martha Bruins geboren op 21 oktober 1897 in Groningen.  Martha, de dochter, overlijdt ongehuwd in 1946.

Net na hun huwelijk verhuizen Johannes Harmannus, Martha en de kinderen naar Veendam. Daar wordt in 1910 dochter Pieternella Allagonda geboren. Helaas overlijdt zij het jaar erop een dag na kerst.

Martha overlijdt in maart 1943 op 72-jarige leeftijd na een langdurig ziekbed. Johannes Harmannus overleeft zijn tweede vrouw bijna 20 jaar en overlijdt op 4 juni 1962.

Overlijdensadvertentie Johannes Harmannus

-     Rudolf, het oudste kind van Johannes Harmannus en zijn eerste vrouw Zwaantje trouwt op 25 april 1931 in Veendam met Klaassien van der Geize. Klaassien wordt geboren op 26 april 1909 in Onstwedde als dochter van Elso van der Geize en Hillechien Rijks. Ze krijgen  vier kinderen. Rudolf overlijdt in 1994, Klaassien drie jaar later.

-     Siewert is het tweede kind van Johannes Harmannus en Zwaantje. Op 5 juni 1926 treedt hij in Veendam in het huwelijk met Derkina Vos. Derkina is twee jaar jonger en een dochter van Abraham Vos en Lammechien Hartman. Uit het huwelijk zijn mij twee dochters en twee zoons bekend.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Siewert krijgsgevangen gemaakt. Hij is namelijk dienstplichtig soldaat in de koninklijke landmacht. Hij overlijdt op 15 januari 1945 in het Duitse Falkenberg. Volgens de oorlogsgravenstichting wordt hij begraven op de krijgsgevangenenbegraafplaats Fünfeichen te Neubrandenburg.

Overlijdensadvertentie Siewert Snijder

Siewert was een benadigd voetballer. In de jaren dertig speelde hij in de hoofdmacht van voetbalclub Veendam 1894 en met de club werd hij in 1931/1932 kampioen. In 1960 stelde zijn familie een wisselbeker beschikbaar aan de club die bedoeld was voor de A-junioren. Helaas is die trofee verloren gegaan tijdens een brand in het clubhuis. Het Siewert Snijder-toernooi werd in 1994 nieuw leven ingeblazen. Het toernooi ging in 2018 onder een andere naam verder.


-     Johanna Katharina is de enige dochter van Johannes Harmannus en Zwaantje. Over haar weet ik heel weinig. Volgens de overlijdensadvertentie van haar vader is ze dan getrouwd met een H.H. Gerdes. Aangezien ik geen trouwakte kan vinden moet dit na 1943 zijn gebeurd. Ze overlijdt in oktober 1972.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...