Pages

23 oktober 2020

Jan Schnijder trouwt driemaal

Het oudste kind van Johan Hendrik Schnijder en Arentje Kuiper is Jan. Jan wordt geboren op 26 april 1883 in Leeuwarden.

Een paar maanden na de geboorte van Jan verhuist het gezin naar Groningen. In 1890 vertrekken ze naar Amsterdam. In 1897 scheidden zijn ouders. Jan woont in tegenstelling tot zijn zussen een aantal jaar bij zijn vader in Assen.

Jan trouwt op 11 januari 1911 in Amsterdam met Anna Jacoba Broekhuijzen. Anna Jacoba is geboren in Velsen op 24 november 1879 en een dochter van Pieter Broekhuijzen en Geertruida Susanna Hopman. Het huwelijk blijft kinderloos.

Voorkant gezinskaart Jan Schnijder

In 1925 verruilt het echtpaar Amsterdam voor Rotterdam. Daar overlijdt Anna Jacoba in 1932. Jan hertrouwt op 21 februari 1934 met Maria Agnes Visser. Maria Agnes is geboren op 14 juli 1887 in Mook en Middelaar en twee jaar eerder gescheiden van Petrus Aloyisius Scheers. Het huwelijk tussen Jan en Maria Agnes was niet goed want begin 1939 wordt de scheiding uitgesproken. Op de gezinskaart staat ook duidelijk dat Maria Agnes verzocht dat men Jan geen inlichtingen gaf over haar nieuwe adres. 

Scheiding Jan en Maria Agnes

Volgens de overlijdensakte van Jan was hij ten tijde van zijn overlijden getrouwd met Jacomina Maria de Vries. Een huwelijksakte vond ik niet, dus ik moest verder zoeken.

Ik vond een Jacomina Maria in Den Haag, geboren op 21 september 1889 in Rotterdam. Ze was kinderjuffrouw en woonde vijf jaar in De Haag voordat ze weer terugkeerde naar Rotterdam. Ik vond een van de gezinskaarten met haar naam erop en bingo! Op 9 augustus 1939 wordt ze van die kaart afgeschreven omdat ze trouwt met Jan Schnijder.

Ergens na 1940 verhuizen Jan en Jacomina Maria naar Assen. Daar overlijdt Jan in 1948. Hij wordt begraven op de Zuiderbegraafplaats aldaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...