Pages

11 september 2020

Hendrik Schnijder krijgt een boete vanwege belediging

De enige zoon van Johan Hendrik Schnijder en Rinske Hendriks is Hendrik. Hij wordt geboren op 11 februari 1807 in Leeuwarden en een maand later daar gedoopt.

Op 1 oktober 1848 trouwt Hendrik in Leeuwarden me Catharina Frederika 'Trijntje' de Vries. Trijntje is geboren op 25 april 1824 en een dochter van Hiltje Joukes de Vries en een onbekende vader.

Hendrik, een arbeider, en Trijntje blijven in Leeuwarden wonen waar hun vijf kinderen worden geboren: Rinske, de tweeling Johan Hendrik en Wytze Jan (jong overleden), Rudolph en Jan.

In 1856 wordt Hendrik veroordeeld tot een boete van acht gulden vanwege "belediging met woorden". In de rolboeken van de Arrondissementsrechtbank in Leeuwarden vind ik verder geen gegevens.

Hendrik overlijdt op 13 juni 1868 op 61-jarige leeftijd. Trijntje hertrouwt op 23 september 1882 met Theunis Wielinga, weduwnaar van Grietje Willems Bottema. Theunes is op 13 juni 1844 in Nijkerk geboren en dus 20 jaar jonger dan Trijntje. Trijntje, Theunes en de kinderen van Theunes uit zijn eerste huwelijk verhuizen naar Amsterdam, waarschijnlijk ook omdat de dochter van Trijntje en haar gezin daar naar toe verhuizen.

Op 4 november 1896 overlijdt Trijntje in het Wilhelmina Gasthuis op 72-jarige leeftijd. Ik weet niet waar ze aan is overleden, maar voordat ze overleed was ze 22 dagen een patiënt in het ziekenhuis.
Overlijdensakte Trijntje
Theunis hertrouwt een jaar na het overlijden van Trijntje met Alida Aal. Hij overlijdt in 1906.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...