Pages

24 september 2020

Johan Hendrik Schnijder of toch Snijder?

De oudste zoon van Hendrik Schnijder en Trijntje de Vries is Johan Hendrik. Johan Hendrik, vernoemd naar zijn grootvader, wordt geboren op 1 mei 1852 in Leeuwarden. Hij is deel van een tweeling, maar broer Wytze Jan overlijdt als hij twee maanden is.

Op 6 januari trouwt hij in Leeuwarden met Arentje Kuiper. Arentje is geboren in Wildervank op 27 november 1858 als dochter van Gerrit Kuiper en Beerendje van Veen. Drie maanden na het huwelijk wordt zoon Jan in Leeuwarden geboren. Een paar maanden na de geboorte van Jan verhuist het gezin naar Groningen. In 1890 vertrekken ze naar Amsterdam en daar worden de kinderen Gerrit (jong overleden), Hillegiena, Bernardina en Jacoba geboren. Het huwelijk van Arentje en Johan Hendrik is niet gelukkig, want ze scheidden nog voor de geboorte van het jongste kind.

Na de scheiding gaat Johan Hendrik terug naar het noorden. Zoon Jan woont een tijdje bij zijn vader. Johan Hendrik overlijdt in 1902 op 50-jarige leeftijd na een korte ziekte.

De overlijdensadvertentie wordt alleen door zoon Jan geplaatst. Het zou kunnen dat de tussen Johan Hendrik en Arentje zo slecht was dat hij zijn dochters niet meer zag. Ze waren toen Johan Hendrik overleed nog maar 8,6 en 5 jaar. Opvallend ook dat daar zijn naam Snijder is, terwijl in alle aktes die ik vond dit gewoon Schnijder is.

Arentje hertrouwt nog tweemaal. Haar tweede huwelijk, waar een dochter uit voortkomt, eindigt ook in een scheiding. Ze overlijdt in 1935.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...