Pages

17 september 2020

De man van Rinske Schnijder raakt vermist

Het oudste kind van Hendrik Schnijder en Trijntje de Vries is Rinske. Rinske komt ter wereld in Leeuwarden op 26 maart 1849. Op 13 september 1874 trouwt ze in Leeuwarden met Christiaan Verhoeks. Christiaan is geboren op 27 juli 1850 in Noordwolde, gemeente Bedum, en een zoon van Johannes Verhoeks en Wilhelmina van der Korst.

Bij het huwelijk wordt zoon Hendrik, geboren in 1873, gewettigd. Naast Hendrik wordt het gezin uitgebreid met Catharina, Wilhelmina (jong overleden), Jan en Maria Wilhelmina (jong overleden). In 1880, na de geboorte van het jongste kind Maria Wilhelmina verhuist het gezin naar Amsterdam.

Wat nu volgt heb ik gevonden in de Nederlandsche staatscourant van 6 augustus 1890: In december 1881 woont het gezin aan de Looierstraat in Amsterdam. Op de 5e van die maand vertrekt Christiaan om als stoker te gaan dienen op de stoomboot Stella dat als bestemming New York had. De Stella is ook vertrokken met Christiaan, maar dat was het laatste wat Rinske hoorde van haar man.

Volgens het Algemeen Dagblad van 1 januari 1882 kwam de Stella op 31 december aan in New York. Onderweg hadden ze slecht weer waarbij een man overboord was geslagen. Zou die man Christiaan zijn? Maar waarom had niemand dan Rinske ingelicht?

In 1889, bijna acht jaar zonder bericht van haar man, wilde Rinske hertrouwen. Maar dat kon niet omdat er niets over Christiaan bekend was. Oproepen om zich te melden haalden niets uit. Rinske kreeg dan ook toestemming om opnieuw in het huwelijk te treden.

Haar bruidegom was de 31-jarige Henri Charles Ferdinand Martineau, zoon van Jean Pierre Martineau en Pietje Beekman. In de huwelijksakte staat dat Rinske vermoedelijk weduwe is van Christiaan Verhoeks.

Rinske overlijdt in 1906. Na haar overlijden hertrouwt Henri met Gerdina Schmidt. Hij overlijdt in 1950 op 90-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...