Pages

03 september 2020

Anna, Eisse en Aldert van der Bleek emigreren naar de VS

Deze post gaat over Anna, Eisse en Aldert, de drie kinderen van Klaas van der Bleek en Stientje Toonder die naar de Verenigde Staten emigreren.

----- Anna wordt geboren te Warffum op 8 mei 1879. Ze heeft negen broers en zussen waaronder haar tweelingbroer Eisse.

Anna emigreert in 1900 naar de Verenigde Staten voor een nieuw bestaan op te bouwen. Twee jaar later, op 19 juli 1902, trouwt ze met Henry Hoekstra. Henry is ook een emigrant, geboren op 7 december 1871 in Nes, gemeente Ameland.

Anna en Henry gaan in Kandiyohi in de staat Minnesota wonen waar hun negen kinderen ter wereld komen en waar ze ook de rest van hun leven blijven wonen: Stella, William, Johanna, Hendrika, Clarence, Fobbe, Ann, John en Harvey.

Verdriet is er in 1945 als oudste kind Stella overlijdt, een man en jonge kinderen achterlatend. In 1949 overlijdt Henry op 77-jarige leeftijd, Anna op 25 febtruari 1953.
----- Eisse is de tweelingbroer van Anna en dus ook geboren in Warffum op 8 mei 1879. Twee jaar na Anna emigreert ook Eisse naar de Verenigde Staten. Zijn naam wordt daar veramerikaniseerd naar Isaac. Hij komt net als zijn zus in Minnesota terecht waar hij Minnie Griffin leert kennen. Minnie is geboren in Canada op 4 juli 1877.

Ik heb nog niet kunnen vinden waar en wanneer Isaac en Minnie zijn getrouwd. In 1908 wordt hun eerste kind geboren, dochter Stella May. Drie jaar later volgt dochter Harriet Emily. In 1913 wordt zoon Isaac geboren, maar hij overlijdt nog geen maand later.

Na 1913, wanneer precies is mij nog onbekend, vertrekt het gezin naar Californie. Daar trouwen de twee dochters van Isaac en Minnie.

Isaac overlijdt in december 1942 aan hartfalen, Minnie overlijdt in augustus 1953.
----- Het derde kind van Klaas en Stientje die naar de VS emigreert is Aldert. Op 26 mei 1885 wordt hij geboren in Warffum. Volgens de gegevens die ik vond, emigreert Aldert in 1910 naar de VS.

Wanneer hij getrouwd is met Nellie Griffin heb ik nog niet kunnen vinden. Nellie is geboren in Minnesota op 13 mei 1890 en een zus van Minnie, die met Eisse, de broer van Aldert, trouwt.

Aldert en Nellie krijgen vijf kinderen: Orvill Aldert, Adele, Annabelle, Eugene en Joyce.

In de jaren twintig van de vorige eeuw verhuizen Aldert, Nellie en hun kinderen vanuit Minnesota naar San Diego. Aldert was overigens net als zijn vader Klaas slager van beroep.

Aldert overlijdt op 20 maart 1963 op 77-jarige leeftijd. Nellie overleeft hem 25 jaar en is 95 als ze in 1985 overlijdt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...