Pages

18 augustus 2020

Pieterke Beunk gaat in Zwartsluis wonen

In deze blogpost aandacht voor de kinderen van Grietje Wieringa en Derk Beunk. Hun kinderen waaiden uit over Drenthe, Overijssel en een dochter kwam uiteindelijk zelfs in Amsterdam terecht.

----- Pieterke is het derde kind en de tweede dochter. Haar oudere broer en zus overlijden echter voor zij geboren is. Ze komt ter wereld in Meppel op 20 maart 1856. Op 21 augustus 1875 trouwt ze in Meppel met Johannes Witvoet. Johannes, een barbier, is geboren in Meppel op 7 september 1855 als zoon van Gerrit Jan Witvoet en Anna Klazina Brink.

Pieterke en Johannes gaan in Zwartsluis wonen waar hun elf kinderen worden geboren: Anna Klazina (jong overleden), Grietje, Lammigje (jong overleden), Machteltje, Fokje, Frederika, Gerrit Jan, Dirk, Anna Klazina, Everhardus Theodorus en Lammigje (jong overleden).

De oudste Anna Klazina en Lammigje overlijden niet lang na elkaar in maart 1887. Mogelijk zijn ze overleden door Tuberculose dat in dat jaar heerste. In maart 1928 overlijdt Pieterke onverwachts op 72-jarige leeftijd, Johannes zeven jaar later.

----- Dochter Magteltje komt ter wereld op 11 september 1858 in Meppel. Magteltje is werkzaam als dienstmeid als ze op 3 mei 1881 in Wijhe in het huwelijk treedt met Hendrik Halfwerk, een timmerman. Hendrik is een zoon van Lammert Halfwerk en Alberdina van Nee.

Magteltje en Hendrik gaan in Wijhe wonen waar hun zeven kinderen worden geboren: Alberdina, Dirk, Lammert, Grietje, Jan (jong overleden), Jan Gerhardus en Gerhardus.

Magteltje en Hendrik blijven hun hele leven in Wijhe wonen waar Magteltje in 1919 overlijdt en Hendrik in 1925.
Overlijdensakte Magteltje beunk
----- Gerhardus is de tweede zoon van Derk en Grietje. Zijn oudere broer, die ook Gerhardus wordt genoemd, overlijdt echter als hij drie maanden oud is.

De tweede Gerhardus wordt geboren op 5 juni 1861 in Meppel. Gerhardus is werkzaam als sigarenmaker als hij op 5 mei 1894 in Meppel in het huwelijk treedt met Hendrikje Bel. Hendrikje, een dochter van Roelof Bel en Fokje Jonker, komt ter wereld op 21 oktober 1870 in Diever.
Begin maart 1895 wordt dochter Grietje geboren, maar zij overlijdt als ze vijf maanden is. In 1897 wordt een levenloos geboren dochter geboren net als begin 1901. Nog meer verdriet volgt er eind maart 1901 als Gerhardus overlijdt, 39-jaar jong.

Hendrikje hertrouwt eerst met Feitze Schipper en vervolgens Stephanus Brouwer. Hendrikje overlijdt in juni 1955 op 84-jarige leeftijd.

----- Frederika is geboren op 30 juni 1865 in Meppel. Als ze 21 jaar is, op 20 november 1886, trouwt Frederika in Meppel met de twee jaar jongere Albertus Hagedoorn.

In Meppel worden ook hun eerste zes van in totaal negen kinderen geboren: Albert, Dirk, Jentina, Grietje, Gerhardus en Jantje. Rond de eeuwwisseling van 1900 verhuist het gezin naar Amsterdam waar nog drie kinderen ter wereld komen: Alberta Pieterdina, Johannes en Hendrikje.

Frederika overlijdt in 1920 op 55-jarige leeftijd, Albertus in 1941.

----- Het jongste kind van Derk en Grietje is Rikkerdina. Zij komt ter wereld op 23 juli 1869 in Meppel.
Huwelijksakte Rikkerdina en Harm
Rikkerdina treedt op 5 mei 1894 in Meppel in het huwelijk met Harm Schreudering. Harm, een zoon van Jan Schreudering en Wilhelmina Snijder, is geboren op 9 september 1863 in Zwartsluis.
Jan, het oudste kind van Rikkerdina en Harm, wordt geboren in september 1894 in Meppel. Het gezin verhuist daarna naar Zwartsluis waar nog zeven kinderen worden geboren: Grietje, Wilhelmina, Pieteke, Klaasje, Dirk, Anna en Magtildje.

Op een gegeven moment, wanneer is mij nog niet bekend, verhuizen Rikkerdina en Harm terug naar Meppel. Daar overlijdt Harm in 1929, Rikkerdina dertien jaar later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...