Pages

30 augustus 2020

Mijn betovergrootvader Pieter van der Bleek

Over Pieter van der Bleek heb ik het eerder gehad op mijn blog. Pieter is mijn betovergrootvader. Pieter wordt op 9 december 1869 in Warffum geboren als het oudste kind van Klaas van der Bleek en Stientje Toonder.

Op 29 december 1892 treedt Pieter in het huwelijk in Leens met Trientje Kloosterman. Trientje, mijn betovergrootmoeder, is een dochter van Jan Kloosterman en Jantje Rosema. Trientje is geboren in Leens op 27 december 1866.

In 1894 wordt hun eerste kind geboren, een dochter Stientje Jantina. Zij wordt gevolgd door Jantje (mijn overgrootmoeder), Klasina, Jantina, Klaas Drewes, Folger Jan en jongste kind Hendrikje.

Het huwelijk van Pieter en Trientje lijkt geen gelukkig huwelijk, ze scheiden namelijk in 1912 en zijn daarvoor al een tijdje uit elkaar. Terwijl Trientje en de kinderen in Groningen blijven, vertrekt Pieter naar het westen van het land en woont de rest van zijn leven in Bodegraven en omgeving.

Ik gok dat hij daar Anna Maria Verhees leert kennen. Anna Maria is geboren op 29 april 1890 in Oud-Vossemeer als dochter van Marinus Cornelis Verhees en Adriana Cornelia Timmers. Ze krijgen als ongehuwd stel zeven kinderen: Adriana Cornelia, Petronella Anna, Christina Hendrika, Pieter Klaas, Klaas Pieter, Anna Maria en Drewes Allard.

Trientje ondertussen overlijdt in 1934 op 67-jarige leeftijd. De kinderen uit zijn eerste huwelijk zijn inmiddels getrouwd en hebben zelf een gezin. Zo wordt mijn opa in 1922 geboren. In 1935 trouwen Pieter en Anna Maria en worden hun zeven kinderen gewettigd.
Pieter van der Bleek
Een kleinzoon van Pieter via zijn tweede huwelijk, met wie ik in contact ben gekomen, mailde mij dat ook het tweede huwelijk niet gelukkig was. "De kinderen van der Bleek hebben het heel erg slecht gehad. Zo heeft mijn moeder bijna haar hele leven tot aan haar 21ste levensjaar doorgebracht in een kindertehuizen."

Pieter overlijdt begin juli 1947 in Bodegraven op 77-jarige leeftijd, Anna Maria in 1971.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...