Pages

10 augustus 2020

Martje Stenhuis en de link met Willeke Alberti

Deze post gaat over de  kinderen van Martje Bleeker en Roelof Stenhuis. Drie van hun kinderen trouwen en krijgen nageslacht, een dochter overlijdt op 6-jarige leeftijd, terwijl ik van zoon Hindericus niets kan vinden.

----- Het oudste kind van Martje  en Roelof is Abeltje. Abeltje is geboren in Delfzijl op 18 september 1852.

Op 14 juni 1889 trouwt ze in Midwolda met Derk Nuis. Derk is geboren op 25 september 1850 in Midwolda als zoon van Derk Hindriks Nuis en Hilke Jans van Dijk. Derk is weduwenaar van Trienje de Groot. In 1890 wordt hun enige kind levenloos geboren.

Abeltje en Derk blijven allebei in Midwolda wonen. Derk overlijdt daar in 1925, Abeltje in 1932.
Overlijdensakte Abeltje Stenhuis
----- Jan is de oudste zoon van Martje en Roelof. Jan is smid van beroep als hij op 5 januari 1884 in Zuidbroek trouwt met Lubbertje Ruzius. Lubbertje, geboren in Zuiderveen, gemeente Noordbroek, op 9 november 1857, is een dochter van Melle Willems Ruzius en Freerkje Arends van der Veen.

Jan en Lubbertje gaan in Zuidbroek wonen. In maart van 1884 wordt hun eerste kind, een zoon, levenloos geboren. Vervolgens wordt het gezin uitgebreid met Roelof, Mello, Hendericus (jong overleden), Hendericus Jan (jong overleden na een ongeluk), Hendrik Lubbertus, Rikkert (jong overleden), Rikkert, Martje, Abeltje en Frederica (jong overleden). Lubbertje overlijdt in 1937 op 79-jarige leeftijd, Jan drie jaar later.

Dochter Abeltje trouwt overigens met Jan Mens, een schrijver. Mens is verantwoordelijk voor de trilogie De Kleine Waarheid dat begin jaren 70 als tv-serie op de buis kwam. Martje Spargaren, de moeder van hoofdrolspeelster Marleen (gespeeld door Willeke Alberti), is gebaseerd op Martje, de schoonzus van Jan en de zus van Abeltje.

----- Rikkert is het jongste kind van Martje en Roelof. Hij komt op 20 oktober 1861 in Farmsum, gemeente Delfzijl, ter wereld.

Rikkert, kleermaker van beroep, treedt op 2 juni 1895 in Winschoten in het huwelijk met Imke Witter. Imke, geboren op 3 juni 1858 in Winschoten, is een dochter van Derk Witter en Aaltje Vloo. Bij het huwelijk wordt zoon Derk, geboren op 29 maart 1887 in Winschoten, gewettigd.

In 1896 wordt zoon Roelof Albert geboren, gevolgd door Hendrik, Aaltje (jong overleden), Jan (jong overleden) en nog een Jan (jong overleden). Rond 1901 verhuist het gezin naar Middelburg en daar wordt begin maart 1902 jongste kind Harm Jan geboren.

De rest van hun leven blijft de familie in Middelburg wonen, waar de kinderen trouwen en een eigen familie stichten. Rikkert overlijdt op 2 augustus 1939, 77 jaar oud, Imke twee jaar daarna.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...