Pages

06 augustus 2020

Jan Edema trouwt driemaal

Jan is geboren op 5 december 1852 in Farmsum, gemeente Delfzijl, als tweede kind van Siert Edema en Grietje Bleeker. Hij heeft een oudere broer, ook Jan genoemd, die overlijdt als hij drie maanden oud is.

Op 13 maart 1878 trouwt hij in Grijpskerk met Sijtske Dijkstra. Sijtje is geboren op 29 september 1855 in Westerhorn als dochter van Jan Eelkes Dijkstra en Jeltje Freerks Dijkstra. Sijtske is een zus van Eelke Dijkstra die met Jantje Arkema trouwde.

Jan en Sijtske krijgen drie kinderen, maar helaas worden ze alledrie levenloos geboren. Een week na het laatste levenloos geboren kind, in oktober 1881, overlijdt Sijtske, 26 jaar jong.
Overlijdensakte Sijtske Dijkstra
Op 1 mei 1885 hertrouwt Jan in Delfzijl met Auwina Wolkammer, weduwe van Jacob Meijer. Auwina is geboren op 16 april 1840 in Farmsum als dochter van Albert Augustinus Wolkammer en Alberdina Hendrika Wolkammer. Het huwelijk is kinderloos en kennelijk ook niet gelukkig, want in oktober 1893 scheidden Jan en Auwina.

Jan stapt voor de derde maal in het huwelijksbootje. Op 11 maart 1894 is Jantje Kuipers zijn bruid in Groningen. Jantje is geboren op 19 april 1868 in Noordlaren als dochter van Harm Kuipers en Zwaantien Wijbes.

Jan en Jantje krijgen samen vier kinderen: Siert, Zwaantiena Harmina, Grietje en Alberta. Jan overlijdt in juni 1913 in Groningen. Jantje en haar dochters verhuizen ze naar Amsterdam waar Jantje in 1946 overlijdt. De dochters blijven hun gehele leven vrijgezel.

Over Siert weet ik weinig. In een eerdere blogpost vertelde ik al dat hij huisschilder van beroep is en ik hem tegenkom in de bevolkingsregisters van Zaandam en Hengelo. Vanuit Hengelo vertrekt hij in 1912 naar Essen en daar loopt mijn spoor dood.

Rond 1982 besluit Alberta, de enige zus die dan nog in leven is, op zoek te gaan naar Siert en of hij nog in leven is. Waarschijnlijk heeft ze hem niet gevonden. Zelf overlijdt Alberta in 1985.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...