Pages

20 augustus 2020

Drewes Grashuis emigreert naar Amerika

Deze blogpost gaat over de kinderen van Willemtje van der Bleek en Aldert Grashuis. Het gros van de kinderen blijft in de provincie Groningen, maar 1 zoon bouwt een nieuw leven op in de Verenigde Staten.

----- Hendrikje is het oudste kind van Willemtje en Aldert. Ze wordt vier jaar voor het huwelijk van haar ouders geboren op 16 september 1851 in Warffum. Bij hun huwelijk wordt ze gewettigd.

Hendrikje treedt op 27 mei 1885 in Warffum in het huwelijk met de drie jaar oudere Tjerk Boersma. Tjerk is een korenschipper en geboren op 4 april 1849 in Warffum als zoon van Hendrik Tjerks Boersma en Grietje Kornelis Dwarshuis.
Huwelijksakte Hendrikje en Tjerk
Bij het huwelijk van Hendrikje en Tjerk wordt dochter Albertje, geboren in september 1882, gewettigd. Naast Albertje krijgt het echtpaar ook nog zoons Hendrik en Aldert.

Als het jongste kind Aldert tien is, overlijdt Tjerk op 50-jarige leeftijd. Hendrikje overleeft hem rond twintig jaar en overlijdt op 27 december 1921.

----- De oudste zoon van Willemtje en Aldert is Mechiel. Mechiel komt ter wereld op 5 september 1856 in Usquert.

Op 28 april 1884, Mechiel is inmiddels broodbakker, trouwt hij in Usquert met Trientje Veenkamp. Trientje wordt geboren op 10 januari 1862 in Usquert en een dochter van Willem Veenkamp en Jacobdina Westerdijk.

Mechiel en Trientje gaan in Usquert wonen waar hun tien kinderen worden geboren: Willemtje, Jacobdina, Aldert, Helena, Willem (jong overleden), Henderika (jong overleden), Willem, Jan, Drewes en Henderika (jong overleden).

Trientje overlijdt in 1923, Mechiel in 1936 op 79-jarige leeftijd.
Overlijdensadvertentie Trientje Veenkamp
Dochter Jacobdina trouwt nooit. Zij wordt vrouwenarts en behandeld in die hoedanigheid veel vrouwen in Groningen. Ze is overal een graag gezien persoon, en dat blijkt wel uit haar begrafenis in 1942 waar veel mensen aanwezig waren. Ook is ze dol op haar familie gezien onderstaand stuk uit de begrafenisrede: "Toen vader overleed, was zij het centrum van de familie. Zij volgde hem onmiddellijk op. Haar huis was uw huis en de vacantie wilde ze steeds ten uwent doorbrengen om in den familiekring, die haar zoo lief was te zijn." (bron: Nieuwsblad van het Noorden)

----- Drewes wordt geboren op 12 september 1858. Als hij rond de 30 is emigreert hij naar de Verenigde Staten om een nieuw bestaan op te bouwen. Hij geeft als bestemming Renville op wat in de staat Minnesota ligt.

Voor 1892 trouwt hij met Ida Douma, dochter van George Douma en Freda Steinsma. Op 9 januari 1892 wordt hun enige kind geboren, een zoon William Drewes.

Drewes komt in oktober 1918 om het leven bij een ongeluk. Samen met Carl Henning rijdt hij in een auto die geraakt word door een passagierstrein als ze de spoorwegovergang oversteken. Carl raakt bij het ongeluk zwaar gewond. Drewes wordt 60 jaar. Ida hertrouwt niet en zij overlijdt in 1942.
Graf Drewes Grashuis (Bron: Find A Grave)
----- Trientje komt ter wereld op 25 april 1861 in Usquert. Op 11 december 1884 trouwt ze in Usquert met Geert Wolters. Geert, een agent bij de politie, is geboren op 18 januari 1858 in Warffum als zoon van Sikke Wolters en Zwaantje Kuiper.

In 1891 wordt hun enige kind geboren, een dochter die ze Zwaantje Willemina noemen. Zwaantje blijft haar hele leven ongehuwd.

Geert overlijdt begin april 1930, Trientje op 3 november 1944.
-----
Anje is het jongste kind van Willemtje en Aldert. Ze wordt geboren op 16 maart 1870 in Usquert.
Op 26 mei 1897 treedt Anje in het huwelijk in Warffum met Jannes van der Kamp. Jannes is geboren in Den Ham, gemeente Aduard, op 16 augustus 1868 als zoon van Jan van der Kamp en Gieske Mollema.

Door het werk van Jannes als spoorbeambte woont het gezin onder meer in Noord-Holland en Overijssel. Jannes en Anje krijgen drie kinderen: Geziena Wilhelmina, Allard Jan en Wilhelmina Henderika.

Jannes overlijdt in 1940 op 71-jarige leeftijd, Anje in 1965.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...