Pages

02 augustus 2020

De zussen en broer Arkema verlaten Delfzijl

De kinderen van Pieter Klaassens Arkema en Rieka Bleeker worden geboren in Delfzijl, maar komen uiteindelijk aan de andere kant van het land terecht.

----- De oudste is Jantje. Zij wordt geboren op 17 september 1843. Op 30 augustus 1876 treedt ze in Delfzijl in het huwelijk met Eelke Dijkstra. Eelke is geboren op 17 juni 1851 en een zoon van Jan Eelkes Dijkstra en Jeltje Freerks Brouwer.
Huwelijksakte Jantje en Eelke
In 1878 wordt hun eerste kind geboren, een zoon Pieter Jan. Drie jaar later wordt het gezin uitgebreid met zoon Jan Jelluanus Nicolaas. Op 26 april 1883 overlijdt Jan Jelluanus Nicolaas, een jaar jong.
In augustus 1895 overlijdt zoon Pieter Jan aan boord van het barkschip Fortuna dat op dat moment aan de kust van Kopenhagen lag. Pieter Jan is slechts 17. Op 13 februari 1900 overlijdt Eelke op 48-jarige leeftijd.

In juni 1919 verruilt Jantje Groningen voor Rotterdam.  Daar woont ze een paar maanden bij het gezin van Hendrika Johanna Arkema, de dochter van Jantjes broer. Vervolgens verhuist ze naar een eigen plek. Ze overlijdt daar in november 1920 op 77-jarige leeftijd.

----- Alberdina is het tweede kind van Pieter en Rieka. Zij komt op 15 juli 1850 ter wereld.

Op 9 april 1875 trouwt ze in Delfzijl met winkelier Elisa Gerard Antink. Elisa (eerlijk gezegd nooit eerder een man gezien met deze voornaam) is afkomstig uit Haarlem waar hij op 27 oktober 1846 ter wereld kwam als zoon van Hendrik Gerhard Herbert Antink en Hendrika Willemina Kok.

Elisa en Alberdina gaan in Den Haag wonen, waar hun zes kinderen worden geboren, waarvan twee er jong overlijden. Alberdina overlijdt eind september 1884 op 34-jarige leeftijd.
Overlijdensadvertentie Alberdina Arkema

Ik vind verder niets meer over Elisa en de kinderen in Nederland. Het lijkt erop dat ze naar Engeland zijn geemigreerd. Ik vind via FamilySearch een Elisa Gerard daar die hertrouwde en in 1922 zou zijn overleden.

Omdat genealogie in Engeland compleet nieuw is voor mij heb ik me nog niet echt kunnen verdiepen in het leven van Elisa en de kinderen daar. Dit is iets voor een later tijdstip.

----- Nicolaas is het jongste kind van Pieter en Rieka. Hij wordt geboren op 25 september 1856 in Delfzijl. Op 3 maart 1882 trouwt hij in Den Haag met Lucretia Coenradina Adriana Hubertina Milort. Lucretia is afkomstig uit Deventer en is daar geboren op 24 augustus 1853.

Nicolaas is banketbakker van beroep en met zijn gezin woont hij, waarschijnlijk door zijn beroep, op verschillende plekken. Hendrika Johanna en Anna Lucretia, de eerste twee kinderen, worden geboren in Utrecht. Pieter Nicolaas, de eerste zoon, komt in 1887 ter wereld in Veendam. Daarna woont het gezin een paar jaar in Engeland waar het gezin wordt uitgebreid met Albertina en Nicolaas.

Via een paar omzwervingen komt de familie uiteindelijk terecht in Rotterdam. Daar overlijdt Lucretia in 1917 en Nicolaas in 1924.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...