Pages

23 juli 2020

De zussen Alserda

Van de kinderen van Berend Douwes Alserda en Anna Klaassens Groenhof bereikten vier kinderen de volwassen leeftijd. Deze blogpost gaat over hen.

----- Johanna 'Janna' is het oudste kind van Berend en Anna. Ze komt op 24 juli 1840 in Doezum, gemeente Grootegast, ter wereld.

Als Janna 26 jaar is, trouwt ze met de vier jaar oudere Jan van der Ploeg. Jan is geboren op 8 september 1836 in Niehove, gemeente Oldehove, als zoon van Pieter Tijes van der Ploeg en Trijntje Jans van Holten. Jan is een gaardenier. Een gaardenier is een ander woord voor een tuinman.

Janna en Jan krijgen acht kinderen samen: Trientje (jong overleden), Pieter, Bernard, Hendrik (jong overleden), Kornelis, een levenloos geboren kind, Anne en Jantje (jong overleden).

Jan overlijdt op 11 juli 1891 in Grijpskerk op 54-jarige leeftijd. Zoon Pieter overlijdt op 25-jarige leeftijd in 1895. Janna overleeft Jan bijna 30 jaar en wisselt het tijdige voor het eeuwige in 1918.

Overlijdensadvertentie Johanna
----- Jantje is het tweede kind. Ze is een dienstmeid als ze op 25 november 1865 in het huwelijk treedt met Jan Wieringa.

Jan, een arbeider, is geboren op 22 januari 1843 in Hoogemeeden als zoon van Wemeltje Wieringa en een onbekende vader. Jan en Jantje krijgen een dochter en een zoon, Wemeltje en Berend. Wemeltje emigreert met haar gezin naar de Verenigde Staten, Berend overlijdt ongehuwd op 26-jarige leeftijd.
Jan overlijdt in juni 1877 in Ulrum, Jantje in 1924 op 81-jarige leeftijd.

----- Henderika is de derde dochter van Berend en Anna Groenhof. Zij komt ter wereld op 23 juni 1848 in Zuidhorn.

Als ze 23 jaar is, op 11 mei 1872, trouwt ze in Zuidhorn met de zeven jaar oudere Hendrik Pell. Hendrik is een smid en geboren in Eenrum en een zoon van Pieter Jans Pel en Jantje Derks ten Hoorn. Henderika en Hendrik krijgen acht kinderen: twee levenloos geboren kinderen, Anna (jong overleden), Anna, Jantje, Johanna, Berend (jong overleden) en Berend (jong overleden).

Hendrik overlijdt in 1909, Henderika op 7 december 1933, 85 jaar oud.

----- Het jongste kind is Grietje. Grietje is geboren in Noordhorn, gemeente Zuidhorn, op 2 februari 1856.

Op 1 juni 1878 treedt Grietje in Adorp in het huwelijk met Pieter Oosterhuis, een tuinier, en zoon van Pieter Gerrits Oosterhuis en Grietje Jans Booima. In juli 1879 wordt een zoon geboren, die net als zijn vader en grootvader Pieter heet. Vier jaar later is Grietje wederom zwanger, maar helaas bevalt ze van een levenloos geboren kind. Pieter blijft enigs kind. Pieter overlijdt in 1919 en Grietje drie jaar  later.
Overlijdensadvertentie Pieter Oosterhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...