Pages

27 juli 2020

De kinderen van Grietje en Klaas Zantinga - deel 2

In mijn vorige blogpost had ik het over de vijf oudste kinderen van Klaas en Grietje Zantinga. Deze blogpost gaat over de vier jongere kinderen die trouwden. Een van de kinderen bleef in Nederland, terwijl ik helaas ook op een moord en een zelfmoord stuitte.

----- Hindriktje is het zesde kind van Klaas en Grietje. Zij wordt geboren op 18 juni 1847 in Zuidhorn.

Op 11 juni 1874 trouwt ze in Kalamazoo met Peter Ubbes. Peter is geboren op 12 september 1839. Hindriktje en Peter krijgen zes kinderen: Martha, Klaas, Jennie, Grace, Peter en Ralphvinne. Hindriktje overlijdt in december 1909 op 62-jarige leeftijd, Peter twee jaar later.
Grafsteen Hindriktje (Bron)
----- Antje is de enige van de broers en zussen die in Nederland blijft. Ze wordt geboren op 24 mei 1849 in Zuidhorn. Op 20 augustus 1879 treedt ze in Warffum in het huwelijk met Abel Zuidema. Abel is geboren op 28 september 1856 in Warffum als zoon van Garmt Zuidema en Geertje Bulthuis.

Antje en Abel krijgen vier kinderen: Garmt, Anje, Klaas en Grietje. In 1923 overlijdt Antje op 74-jarige leeftijd, Abel na een kortstondige ziekte in 1936.
overlijdensadvertentie Abel Zuidema
----- Hendrik 'Henry' komt op 15 oktober 1851 in Lagemeeden, gemeente Aduard, ter wereld. Rond 1879 treedt hij in het huwelijk met Dina G. Smith. Ze krijgen een zoon, Klaas Henry 'Claude'.
Onbekend is wanneer Henry en Dina scheiden, maar in 1904 hertrouwt Henry met Nellie DeBack. Nellie is gescheiden van  Guy Elmer Tifft met wie ze twee dochters krijgt. Henry en Nellie krijgen samen ook twee dochters.

Henry overlijdt in april 1907, Nellie achterlatend met twee kleine kinderen. Nellie hertrouwt met Sterling Keller. Dat huwelijk komt op gewelddadige wijze ten einde. In april 1911, het paar is nog geen jaar getrouwd, maakt Sterling een einde aan Nellie's leven door haar te wurgen. Daarna probeert hij zelfmoord te plegen door zijn keel en polsen door te snijden.

De dochters van Nellie, onder wie de twee met Hendrik Santinga, gaan na de moord op hun moeder bij hun tante Maggie DeBack Schrier en haar man Christian Schrier wonen.

In mei 1924 wordt het lichaam van Klaas Henry, het enige kind van Hendrik en zijn eerste vrouw Dina, gevonden in de Kalamazoo rivier. Volgens zijn overlijdensakte is het mogelijk zelfmoord.

----- Martje ´Martha´ komt ter wereld op 4 februari 1857 in Usquert. Op 15 mei 1875 trouwt ze in Kalamazoo met William VanDyke. Ze krijgen acht kinderen: John, Grace, Harm, Anna, Henry, Henry, Clara en Jacob. In 1917 overlijdt William op 67-jarige leeftijd, Martha in 1941.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...