Pages

25 juli 2020

De kinderen van Grietje en Klaas Zantinga - deel 1

Deze blogpost is de eerste van twee over de kinderen van Grietje Groenhof en Klaas Z(s)antinga. De familie emigreerde, op een dochter na, naar de Verenigde Staten, om wat preciezer te zijn Michigan.

----- Jakob is de oudste. Hij is geboren in Aduard op 24 maart 1839. Na zijn emigratie blijft hij zijn hele leven in Kalamazoo wonen waar hij selderij kweekt. Hij trouwt met Anna Heuvel, maar de datum van het huwelijk heb ik nog niet gevonden. Zij is geboren in Uithuizermeeden op 19 februari 1842 in Uithuizermeeden als dochter van Derk Heuvel en Anje Dobbema. Anna emigreert, zonder haar ouders, een jaar voor Jakob naar de VS. (in 1867) Ze is dan 23 jaar.

Jakob en Anna krijgen drie dochters: Grace, Anna en Jennie. Jakob overlijdt in 1900 en Anna hetrouwt met Jacob Tempel. Zij overlijdt in 1912.
Graf Jakob Santinga (bron)
----- Janna is de oudste dochter van Klaas en Grietje. Zij wordt op 28 januari 1841 in Aduard geboren. In mei 1865 trouwt ze in Haren met Anne Reitinga. Anne is geboren eind november 1843 in Oostwold, gemeente Leek en een zoon van Jan Reitinga en Antje Zantinga. Hun eerste twee kinderen worden levenloos geboren. In 1869 volgt zoon Jan. In 1869 wordt zoon Klaas geboren, die slechts twee maanden wordt. In 1873 komt dochter Grietje ter wereld, die het jaar erop overlijdt. In augustus 1877 wordt er opnieuw een dochter geboren, die ze wederom Grietje noemen. Ook zij overlijdt echter als ze een jaar jong is.

Na het overlijden van hun jongste dochter emigreren Janna, Anne en zoon Jan naar Amerika. Janna overlijdt daar in 1894, Anne een jaar eerder. Ze liggen begraven op Riverside Cemetery in Kalamazoo. Zoon Jan gaat in de VS als John door het leven. Hij overlijdt in 1919.

----- Klaas 'Claude' komt ter wereld op 3 oktober 1842 in Zuidhorn. Hij trouwt op 13 maart 1872 in Uithuizen met Abigael Kremer, dochter van Kornelis Kremer en Martje Ekens. Abigael is geboren in Westeremden op 17 april 1850.
Huwelijksakte Klaas en Abigael
Niet lang na hun huwelijk, emigreren Klaas en Abigael naar Michigan waar ze in Kalamazoo gaan wonen. Eind 1872 wordt hun eerste dochter geboren, Grace. Daarna volgen Klaas, Timothy, Cornelius, Janna en Jacob.

Klaas overlijdt in februari 1890 in Coopersville, Ottawa County, Michigan. Abigael hertrouwt na de dood van Klaas met Peter van der Herberg. Zij overlijdt in april 1931 op 81-jarige leeftijd.

----- Jantje is het vierde kind van Klaas en Grietje. Zij werd geboren op 22 december 1843 in Bril, gemeente Zuidhorn. En dat is ook het enige wat ik zeker weet. Ze zou met een meneer Smith zijn getrouwd en rond 1883 zijn overleden vond ik op internet. Maar de naam Smith is net zo irritant/lastig te onderzoeken als bij ons Jansen, de Jong of de Vries. En omdat ik geen voornaam had van meneer Smith was het helemaal kansloos. Ik hoop in de toekomst alsnog informatie over ze te kunnen vinden.

----- Het vijfde kind van Klaas en Grietje is Roelfke 'Ralphine'. Zij wordt geboren te Zuidhorn op 10 januari 1845.

Rond 1875 trouwt ze met Henry Fletcher. Ik vond op internet dat dat niet zijn geboortenaam was, dat was namelijk Hindrik  Vleeschhouwer. Roelfke en Henry krijgen in elk geval dochter Ella en zoon Carlos. Wanneer Henry is overleden weet ik niet.

Wel hertrouwt Roelfke op 26 november 1884 in Kalamazoo met Geert ´Garret´ Loode. Samen krijgen ze twee zoons, Jacob en Henry. Roelfke overlijdt in 1921 in Kalamazoo, Gerrit zes jaar later.

In de volgende blogpost aandacht voor Hindriktje, Hendrik, Martje en Antje die als enige in Nederland bleef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...