Pages

20 juni 2020

Aaltje de Vries en bijna haar hele gezin overlijden in een week tijd

Aaltje de Vries is de oudste dochter van Egbert Aaldriks de Vries en Mattje Haan. Ze wordt geboren op 17 juli 1832 in Wetsinge, gemeente Adorp.

Aaltje treedt op 8 maart 1855 in Adorp in het huwelijk met Johannes Kornelis Bolhuis. Johannes wordt geboren op 10 april 1822 in Maarslag, gemeente Leens en is een zoon van Kornelis Lammerts Bolhuis en Pieterke Poulos.

Negen dagen na het huwelijk wordt dochter Martje geboren. Later wordt het gezin uitgebreid met dochter Pieterke en zoon Kornelis. Een gewoon gezin dat zijn leven leeft tot juli 1866.
Op 15 juli dat jaar overlijdt vader Johannes, 44 jaar jong, een dag later gevolgd door Martje die maar 11 wordt. Op 17 juli overlijdt Pieterke op 10-jarige leeftijd. En dan nog is het leed niet over. Moeder Aaltje overlijdt op 23 juli, 34 jaar jong.

Er was in die tijd een wereldwijde uitbraak van cholera, dus waarschijnlijk is dat de reden van de dood van Aaltje, Johannes  en twee van hun kinderen. Triest is het wel. Zoon Kornelis was nog maar zes toen hij zijn ouders en zussen verloor, en zal waarschijnlijk door familie zijn opgevoed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...