Pages

09 mei 2020

Grietje Bleeker verliest haar man bij een scheepsramp

Grietje Bleeker is geboren op 20 september 1823 in Delfzijl, dochter van Jan Rikkers Bleeker en Jantie Willes Alsema. Grietje is 27 jaar als ze op 15 maart 1851 in Delfzijl met in het huwelijk treedt met Siert Edema, 31 jaar oud. Siert is geboren op 15 juli 1819 in Heveskes, gemeente Delfzijl. Zijn ouders zijn Jan Sierts Edema en Hindrikje Hindriks Kuiper.

Siert is schipper op de Margaretha Gezina. In het begin van hun huwelijk gaat Grietje nog wel eens mee. Zo overlijdt oudste zoon Jan aan boord van de Margaretha Gezina als hij drie maanden oud is. Naast de jong overleden Jan krijgen Grietje en Siert (nog een) Jan, Jannes, Hinderktje, Wille en Jantje.

Op 15 oktober 1862 vertrekt Siert met de Margaretha Gezina vol met haver naar Londen. Sindsdien verneemt men niets meer. Begin december dat jaar lees ik in het Nieuw Amsterdamsch handels- en effectenblad dat het schip waarschijnlijk op Spiekeroog is verongelukt.

In de Provinciale Groninger Courant van 25 april 1863 plaatst Grietje een bericht dat hij inderdaad samen met vier bemanningsleden is verongelukt op de buitengronden van Spiekeroog.

Grietje blijft achter met vijf kinderen, de jongste nog geen anderhalf jaar oud. Ze hertrouwt niet en overlijdt op 28 mei 1893, 69 jaar oud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...