Pages

08 april 2020

Ansichtkaarten uit de jaren vijftig

Even een kleine break van de serie van de afstammelingen van Rikkert Drewes en Antje Jans. Sinds kort ben ik namelijk in het bezit van een groot aantal oude foto's en ansichtkaarten van onder meer meer mijn vader en oma. De foto's moet ik nog goed bekijken, maar de ansichtkaarten heb ik al gerangschikt.

Uit de ansichtkaarten, die allemaal uit de jaren vijftig dateren, haal ik dat men veel op vakantie ging naar Duitsland.

Bovenstaande kaart komt uit 1955 en was gericht aan mijn vader en was van zijn moeder en stiefvader. Er zijn meer van deze kaarten en daaruit maak ik op dat als zijn ouders op vakantie gingen en hij niet meeging, papa logeerde bij zijn tante Bep en oom Theo. Tante Bep heette voluit Elisabeth Catharina Bijl en was een jongere halfzus van mijn oma. Ik kan me haar nog wel herinneren, Theo overleed in 1975 dus dat was voor mijn tijd.

Deze kaart uit Ravenna met op de voorkant Piazza del Popollo was voor mijn overgrootmoeder Anna Maria Stuijfbergen en afkomstig van Tiny en Ben die daar aan het kamperen waren. Tiny is bijna zeker Catharina Theresia Bijl, geboren in 1928 en het jongste kind van Anna Maria uit haar tweede huwelijk met Cornelis Bijl. Jammer genoeg weet ik niets over het verdere leven van Tiny.

De laatste kaart is van mijn oma gericht aan mijn vader. De kaart werd verstuurd in juni 1954. Op de ansichtkaart is een deel van Monschau te zien, dat in de Duitse Eifel ligt. Wat wel grappig is, is dat ze bij de geadresseerde niet Alkmaar neerzet, maar Snorrendam.

In 1954 had Alkmaar 700 jaar stadsrechten. Dat werd grootst gevierd en Alkmaar werd voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Snorrendam.’ Post die geadresseerd was aan Snorrendam in plaats van Alkmaar kwam dus ook gewoon aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...