Pages

03 november 2019

De noordwesterstorm van 1874 in Vierhuizen

Tijdens het onderzoek naar mijn familie kom ik geregeld trieste verhalen tegen. Ook deze verhalen, zoals onderstaande, moeten verteld worden.

Janke Loonstra wordt geboren op 2 januari 1845 in Achtkarspelen als dochter van Sipke Karstens Loonstra en Tjimkjen Wybes Kloosterman. Op 13 augustus 1870 trouwt ze met Lippe Westra. Lippe is geboren te Suawoude op 10 maart 1837 en een zoon van  Ludzes Liebbes Westra en Minke Hendriks Veenstra. Er zijn dan al vijf kinderen geboren: Minke (1863), Sipke (1864), Lutske (1866), Grietje (1868) en Hendrikje (1869).

Van alle kinderen vond ik de geboorteakte behalve van de oudste Minke. Ik legde de vraag neer bij de Facebookgroep Genealogie Groningen - Drenthe - Friesland en Ost-Friesland en ook zij konden geen geboorteakte vinden. Een van de leden vond wel dat Tjimkjen Wiebes Kloosterman, de moeder van Jantje Loonstra, op 3 oktober 1863 wordt veroordeeld voor verzuimde aangifte van de geboorte van een kind. Dit was twee maanden nadat Minke is geboren. Ik ga er vanuit dat het om de geboorte van Minke ging.

In augustus 1871 wordt het gezin uitgebreid met zoon Ludzer. Drie maanden later is er verdriet als dochter Grietje op 3-jarige leeftijd overlijdt. Eind februari overlijdt Ludzer, zes maanden jong. 1872 eindigt echter mooi als een paar dagen voor kerst er een zoon wordt geboren, die ze wederom Ludzer noemen.

En dan is het maart 1874. Het gezin Westra is inmiddels verhuist naar het Groningse Vierhuizen waar vader Lippe werk heeft gevonden. Er waait een hevige Noordwesterstorm en dat veroorzaakte hoge watervloed in de polder achter Vierhuizen en Hornhuizen.

Onderstaande stukjes zijn uit de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant van 25 maart 1874.

De man, vrouw en vijf kinderen hierboven betreft het gezin van Lippe en Jantje en hun kinderen. Ik vond de overlijdensaktes van Lippe, Jantje, Minke, Sipke, Lutske en Ludzer, maar niet die van Hendrikje. Aangezien ik verder ook geen informatie over haar heb gevonden, denk ik dat haar lichaam nooit is gevonden.... Ook een broer van Jantje, Hendrik, kwam om het leven. Hij was net getrouwd en zijn vrouw was zwanger van hun eerste kind. Die zoon werd in juni 1874 geboren en vernoemd naar de vader die hij nooit zou leren kennen.

Wat mij ook erg aangreep was het verhaal van de vader die zijn vrouw en kinderen zag verdrinken. Onderzoek wees uit dat het om Tonnis de Bruin ging. Zijn vrouw was Jacoba de Boer en de twee kinderen dochters Lieske en Catharina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...