Pages

01 oktober 2019

De moorden op vader en zoon Willem de Warle

Tijdens mijn onderzoek naar de familie Lagendijk, aan verwant via mijn voormoeder Engeltje Lagendijk, kwam ik bij het gezin van Anna Lagendijk en Willem de Warle. Anna en Willem hadden vier kinderen waaronder een zoon die ook Willem heette. Beide Willems zijn overleden op 17 april 1944 in Leusden. Aangezien het oorlog was, dacht ik er zeker van te zijn dat het geen natuurlijke dood betrof. Helaas had ik gelijk.

Zoon Willem wordt op 24 september 1921 geboren in Rotterdam. Hij heeft twee oudere zussen en een oudere broer. Willem is gemeenteambtenaar van beroep. Willem wordt begin juli 1944, na te zijn verraden, samen met zijn collega’s Hendrik Johan Hensems Johannes Josephus Klute, Hendrik Kip en Jan Wouters in het stadhuis in Rotterdam gearresteerd wegens het verspreiden van pamfletten en overgebracht naar het gebouw van de Sicherheitsdienst aan de Heemraadssingel. Zij werden ook verdacht van vervalsing van persoonsbewijzen en het onbevoegd verstrekken van distributiebescheiden.

De vijf ambtenaren worden op 17 juli 1944 op de Leusderheide samen met Willem van Warle senior gefusilleerd als represaille voor de liquidatie van afdelingsleider van de Rotterdamse burgerlijke stand Johannes Franciscus van Dalen. Ik vraag me dan af waarom Willem senior ook werd vermoord. Was hij op de verkeerde plek op de verkeerde tijd toen zijn zoon werd opgepakt? Hij was in elk geval geen ambtenaar, want volgens zijn overlijdensakte was Willem kantoorbediende.

Vader Willem en zoon Willem, die twee jaar eerder hun vrouw en moeder Anna Lagendijk verloren, werden slechts 59 en 22 jaar jong.

In oktober 1945 worden de lichamen van de vijf ambtenaren bijgezet op de Algemeene begraafplaats Crooswijk. Vader Willem werd bijgezet in het familiegraf.
Mededelingen Weekblad van C.B.-L.O. november 1945

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...