Pages

11 februari 2019

Ook Johannes Gaerthe verhuisde naar Nederland

Johan Heinrich Schneider, mijn directe voorvader, verruilde Duitsland eind achttiende eeuw voor Nederland. Nu ik onderzoek doe naar zijn familie in  Duitsland, ben ik erachter gekomen dat hij niet de enige was.

Johannes Gaerthe, een neef van Johan Heinrich, verhuisde ook naar ons land. De vader van Johannes, Johann Georg en de moeder van Johan Heinrich, Maria Magdalena, waren broer en zus.

Johannes wordt geboren op 5 januari 1762 als zoon van Johann Georg Gaerthe en Maria Margaretha Sonneborn. Net als neef Johan Heinrich gaat Johannes in het leger. Hij werkt zich op tot 1e luitenant van het Bataafse Leger. In 1807 is hij legerarts.

Johannes trouwt, 32 jaar oud, op 21-09-1794 in Breda met Robberdina te Cameron, 18 jaar oud. Robberdina is geboren op 01-10-1775 in Breda. Niet ver voor hun huwelijk bevalt Robberdina van een levenloos geboren zoon. Uit het huwelijk worden elf kinderen geboren, vijf zoons en zes dochters. Net als hun vader gaan drie zoons het leger in.

Johannes en Robberdina gaan uiteindelijk in Drenthe  wonen. Daar overlijdt Johannes in september 1835 in Roden. Robberdina is overleden op 28-05-1851 in Roden, 75 jaar oud.

In 1794 werden Johannes en Robberdina geportretteerd door een schilder ter gelegenheid van hun in 1794 gesloten huwelijk. Dat schilderij bleef in de familie en keerde niet lang geleden terug naar Roden, de plek waar Johannes en Robberdina in 1830 gingen wonen. Lees hier meer over het schilderij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...