Pages

16 augustus 2018

Fatale messtek kostte Grietinus Hoekstra het leven

In 2012 plaatste ik dit blogbericht over het ongeluk van Zwaantje Bel,weduwe van Grietinus Hoekstra. Niet lang daarna kwam ik in contact met een kleindochter van de broer van Grietinus. Ik zei toen dat ik een blogpost zou wijden aan de dood van Grietinus. Ruim vijf jaar later doe ik dit alsnog, dankzij een nieuw gevonden familielid die het opmerkte.
Gereformeerd gezinsblad 05-07-1960
Begin juli 1960 overleed Grietinus in het ziekenhuis in Groningen na te zijn neergestoken. Het verhaal rond zijn dood bleek een ware soap, alleen was dit echt en waren er alleen maar verliezers.

Zwaantje, van wie Grietinus was gescheiden, had op een avond student Marijn leren kennen in een kroeg en ze kregen een relatie. Grietinus en Zwaantje, die een dame van lichte zeden was, hadden na hun scheiding nog wel een goede band ondanks de vele ruzies. Op een gegeven moment mishandelde Grietinus Zwaantje echter tijdens een van die ruzies en voor Zwaantje was daarmee de maat vol.

Zwaantje woonde samen met chauffeur Jacob Dekker,  maar hij zag zijn leven met haar in gevaar komen door de omgang van Zwaantje met Marijn. Jacob eiste van Zwaantje dat hij moest kiezen en zij koos voor Marijn.

Afgewezen minnaars Grietinus en Jacob kwamen elkaar tegen in het nachtleven en ze sloten een merkwaardig pact: Ze gingen Marijn een flink pak ransel geven. Op die fatale nacht in juli gingen Jacob en Grietinus op pad naar het huis van Zwaantje. Rond half twee keerden Zwaantje en Marijn terug na een cafébezoek.

Wat er toen gebeurde, wordt weergegeven in onderstaand stuk uit De Telegraaf.


Die messteek bleek fataal te zijn. Bij aankomst in het ziekenhuis was Grietinus al overleden.

Uiteindelijk werd Marijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar met aftrek. Bij de behandeling van de zaak in hoger beroep werd die straf verlaagd naar negen maanden met aftrek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...