Pages

19 maart 2018

Mijn zoektocht naar Abel de Vries

Abel de Vries wordt geboren op 30 januari 1877 als het enige kind van Geert de Vries en Mechiela Bos.

Op allegroningers kon ik verder niets van hem vinden, dus besloot ik te kijken op Delpher. Daar kom ik in De Grondwet, een Amerikaanse krant voor Nederlandse emigranten, een trouwaankondiging tegen die qua leeftijd 'mijn' Abel kan zijn.
De grondwet 27-06-1905
Mijn volgende stap was FamilySearch. Daar vond ik een Abel de Vries, 26 jaar, die op 1 april 1903 aankomt op Ellis Island vanuit Rotterdam op het schip De Rotterdam. Volgens de Passenger Arrival List kan hij lezen en schrijven, is hij vrijgezel en was zijn laatste woonplaats Eenrum. Hij geeft als bestemming Ridgewood, New York op, waar zijn vriend Pieter Jolmann woont.

Mijn volgende stap was het opzoeken van het huwelijk  van Abel. Mogelijk stonden daar de namen van de ouders bij. Op 29 juni 1905 trouwt Abel de Vries, 28 jaar, in Holland, Ottawa, Michigan, met Tetje Kamphuis, 40 jaar. Beiden zijn geboren in Nederland. En de namen van de ouders staan er ook bij. Die van Abel zijn Geert de Vries en Machia Bos. Het is dus inderdaad 'mijn' Abel.

Op 25 juli 1906 krijgen ze een zoon. Om hun familie, vrienden en bekenden in Nederland ook op de hoogte te brengen, zetten ze een advertentie in het Nieuwsblad van het Noorden.
Nieuwsblad van het Noorden 17-08-1906
Volgens de census van 1910 woont het gezin Holland Ward 1, Ottawa, Michigan. De naam van de zoon is Gert. In de census' van 1920 en 1930 kom ik ze wederom tegen. In de census van 1930 is zoon Gert inmiddels het huis uit.

Tetje overlijdt in maart 1936 na een hartaanval. Abel hertrouwt het jaar erop met Susan Johnson. Hij overlijdt in 1944 en ligt begraven met Tetje op Pilgrim Home Cemetery in Holland, Ottawa County, Michigan.
Rikkert Drewes en Anje Jans zijn de gemeenschappelijke voorouders van Abel en ik.

2 opmerkingen:

  1. Leuk! Ik vraag me ook wel eens af, als ik van een echtpaar niets meer kan vinden of ze zijn geemigreerd, maar met een naam als Bos of een plaatsnaam als achternaam is het altijd moeilijk zoeken. Mooie vonst!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had geluk dat er weinig Abel de Vriessen waren in Amerika.Vond nog een andere, maar die kon ik snel uitsluiten.

    Bos is moeilijk zoeken lijkt me idd. Dat heb ik in mijn stamboom met Van Dijk, de Jong en Snijder. Oh en als ik zoek op Knuist op Delpher ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...