Pages

11 maart 2018

Johannes Albertus Vredevoogd (1859 - 1940)

De Sumatra post 03-01-1940
J.A. Vredevoogd

Te Medan is op 80-jarige leeftijd overleden de heer J.A. Vredevoogd, oud-onderofficier bij het Koninklijk Nederlandsch Indische Leger en gepensioneerd employe van de Deli Spoorweg Maatschappij.

De heer Vredevoogd, die ook bekendheid genoot door zijn werkzaamheid op het gebied van dierenbescherming en drankbestrijding, heeft in 1880 voet aan wal gezet in Nederlandsch Indië en nadat hij eenige jaren bij het leger had gediend, ging hij in 1886 over in dienst van de Deli Spoorweg Maatschappij, waarbij hij o.a. als stationschef te Laboean Deli werkzaam is geweest. In 1908 werd hij gepensioneerd, toen hij de functie van bureauchef der afdeeling Beweging en Handelszaken bekleedde.

Johannes Albertus Vredevoogd, de persoon waar bovenstaand krantenbericht over gaat, is geboren op 25-12-1859 in Wijk bij Duurstede, zoon van Klaas Vredevoogd en Geessien Hofkamp. Ondanks dat hij naar Nederlands-Indië verhuist, komt hij nog geregeld terug naar Nederland. Zo kom ik onderstaand bericht tegen, Johannes Albertus die zich heeft verloofd met J. Heijmel. Tot een huwelijk lijkt het echter niet te komen.
Wel krijgt hij kinderen met de Javaanse vrouw Raïnah met wie Johannes Albertus in 1905 ook trouwt als er al kinderen zijn geboren. Tot nu toe heb ik vijf kinderen van dit echtpaar kunnen vaststellen, maar waarschijnlijker is het dat er meer zijn geboren.

Na het huwelijk van Johannes Albertus en Raïnah gaat het gezin ook  nog geregeld terug naar Nederland, soms voor langere tijd. Zo wordt in 1908 een dochter in Groningen geboren, en overlijdt in 1912 een andere dochter, Geessien Johanna Adriana Aleida, op 10-jarige leeftijd.

Tot slot nog een stuk uit Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië naar aanleiding van het overlijden van Johannes Albertus. Het vertelt me meer over de persoon Johannes Albertus.
De grootouders van Johannes Albertus, Albert Lammerts Hofkamp en Engeltien Mulder, zijn ook mijn voorouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...