Pages

23 maart 2018

Harmannus Slijper en zijn vier vrouwen

In november 2012 plaatste ik deze blogpost over Harmannus Slijper en zijn vrouwen. Inmiddels heb ik meer informatie, dus tijd voor een update.

Harmannus Slijper wordt op 27 december 1877 geboren te Hoogeveen als tweede zoon van Evert Klaas Slijper en Frouwkien Hilbrants.

Op 13 maart 1907 trouwt hij met Neeltje Booij. Neeltje is geboren op 09-01-1874 in Koog aan de Zaan. De verbintenis is echter geen gelukkige. Het huwelijk wordt ontbonden op 29-03-1915 in Rotterdam. Neeltje hertrouwt later met Hermanus Schweers.
Inmiddels woont Harmannus in Rotterdam waar hij in 1917 in het huwelijk treedt met Sara van der Woude, dochter van Machiel van der Woude en Froukje Haaxma. Twee maanden na hun huwelijk vertrekken Harmannus en zijn tweede vrouw Sara naar Apeldoorn. Daar worden twee kinderen geboren, Eduard en Eduard Harmannes, die beiden jong overlijden. Sara zelf overlijdt in 1923 op 34-jarige leeftijd. Ze liggen met zijn drieën begraven op Begraafplaats Soerenseweg  in Apeldoorn.

Op 14 augustus 1928 trouwt Harmannus in Apeldoorn met Hendrika Johanna Theodora Meijer. Via wiewaswie kon ik de huwelijksakte niet vinden, maar in de Apeldoornsche courant van 18 augustus 1924 vond ik hun namen onder het kopje burgerlijke stand. Via Familysearch vond ik de akte alsnog. Hendrika Johanna Theodora is geboren op 10 juni 1894 in Amsterdam en dochter van Johannes Theodor Meijer en Hendrika Albers. Ook dit huwelijk is geen succes, de scheiding wordt in 1932 uitgesproken.
Rond 1933, ik heb nog geen huwelijksakte kunnen vinden, trouwt Harmannus voor de vierde maal. Grietje Methorst is de bruid, geboren op 21 oktober 1910 in Apeldoorn als dochter van Willem Methorst en Helena Hennekes. In 1934 krijgen ze een zoon.

In de Nieuwe Apeldoornsche courant  van 18 maart 1940 kom ik vervolgens onderstaand bericht tegen. Grietje heeft Harmannus verlaten en alles uit het huis meegenomen terwijl Hermannus op zijn werk was.

Of Harmannus en Grietje weer bij elkaar zijn gekomen, weet ik niet. Ze zijn in ieder geval niet officieel gescheiden volgens de overlijdensakte van Harmannus.

Harmannus verhuist in 1940 naar Arnhem. Daar gaat hij aan de slag als directeur van de Haagsche Leeskring afdeling Arnhem.
Dat is het laatste wat ik vooralsnog vond over Harmannus. Zijn Duitse overlijdensakte, opgemaakt op 19 september 1946, bevat nog wat meer informatie. Hij woont in Bremen en verbleef in het Weserlust-Lager, waar hij in het ziekenhuis lag. Hij overleed op 27 mei 1945 aan een ontsteking aan zijn hartspier en hersenen.

Harmannus en ik hebben in Rikkert Drewes en Antje Jans dezelfde voorouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...