Pages

03 maart 2018

Een nieuw spoor in zoektocht naar Christiaan Verhoeks.

Het is alweer zes jaar geleden dat ik in deze blogpost vertelde over mijn moeizame zoektocht naar Christiaan Verhoeks.

Christiaan Verhoeks wordt op 26-07-1850 te Noordwolde geboren als zoon van Johannes Verhoeks en Willemina van der Korst. In 1874 trouwt hij te Leeuwarden met Rinske Schnijder. Het echtpaar krijgt vijf kinderen: Hendrik, Catharina, Wilhelmina, Jan en Maria Wilhelmina.

Het echtpaar vertrekt op een gegeven ogenblik met hun kinderen naar Amsterdam. Op 18-02-1889 wordt de scheiding uitgesproken tussen Christiaan en Rinske omdat Rinske wederom wil trouwen. In de akte staat dat Christiaan als laatste in Amsterdam woonde maar dat nu onbekend is waar hij verblijft. Op 11-03-1891 hertrouwt Rinske met Henri Charles Ferdinand Martineau.

Op de trouwaktes van hun kinderen Catharina en Jan staat dat men niet weet waar vader Christiaan is. Ik vind wel twee overlijdens van een Christiaan Verhoeks in Zwolle maar na inzien bleek dat geen van de aktes de door mij gezochte persoon was. Mijn vraag is dan ook waar is Christiaan Verhoeks wel overleden. 


Zes jaar later besloot ik de zoektocht weer op te pakken. Mede door hulp van mede-onderzoekers Eric en Ada ben  ik nu verder gekomen.

In de Nederlandsche staatscourant van 19 december 1889 staat een bericht waarin Christiaan Verhoeks wordt gedagvaard te verschijnen om te laten blijken dat hij nog in leven is.
Deel van het betreffende kantenbericht
Ik weet nu dus dat hij op 5 december 1881 als stoker aan boord gaatt van de stoomboot Stella, dat twee dagen later uitvaart en veel landverhuizers aan boord heeft, en dat sindsdien niets meer van Christiaan gehoord is.

Op 10 december vaart de Stella voor een tussenstop de haven van het Engelse Plymouth binnen.
Leeuwarder courant 14/12/1881
Aan boord waren 523 passagiers, waaronder 300 van het door storm belopen stoomschip Castor die in Plymouth aan boord komen van de Stella.

Met vertraging komt de Stella in januari 1882 in New York aan. De vertraging komt door het slechte weer in de reis van Plymouth naar New York. Een lid van de bemanning, Jacob Broersman, komt tijdens de reis om het leven als hij tijdens een zware storm over boord valt en verdrinkt.


Van Christiaan helaas nog geen spoor gevonden na deze reis. De volgende stap wordt het archief van de KNSM (Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij ) Misschien dat er daar iets bekend is.

To be continued dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...