Pages

11 februari 2018

Johannes Pieter Goedhart (1891-1956)

Johannes Pieter Goedhart wordt geboren  op 12 november 1891 in Rotterdam als zoon van Johannes Pieter Goedhart en Anna Snijders. Johannes komt uit een groot gezin want hij heeft tien broers en zussen.

Op 7 april 1920 treedt hij in het huwelijk met Saartje de Winter. Saartje is geboren op 12-12-1898 en een dochter van Lowie de Winter en Mietje Ossedrijver. Saartje is dan al zwanger want vijf maanden later wordt er een dochter geboren. Zij is ook het enige kind.

Johannes Pieter is caféhouder. Zijn café zit aan de 1e Middellandstraat 64 in Rotterdam. Vanaf 1938 woont het gezin ook in die straat, op 91. Midden in de Tweede Wereldoorlog kom ik zijn naam tegen in de krant. Samen met twee collega's wordt hij bestraft wegens het te duur maken van drank. Hij krijgt hiervoor een boete van 600 gulden.

Inmiddels is de Tweede Wereldoorlog dus volop bezig. Steeds meer familie van Saartje, die joods was, verdwijnt. Omdat Saartje gemengd gehuwd was is zij waarschijnlijk lang met rust gelaten. Hoe zij aan haar einde is gekomen weet ik niet. Volgens de oorlogsgravenstichting is zij overleden op 28-11-1944 in Midden-Europa.

Na de oorlog hertrouwt Johannes met Emilie Lisbeth Wehlte. Emilie Lisbeth is geboren in Breslau op 3 februari 1906. In april 1928 krijgt ze in Görlitz een dochter die haar achternaam krijgt. Ik denk dat ze een paar maanden daarna Mozes Bosman ontmoet aangezien die in november 1928 naar Duitsland vertrekt. Mozes komt uit Rotterdam, is musicus en geboren op 27 april 1901. In december 1929 trouwen Mozes en Emilie en twee jaar later vertrekken ze met de dochter van Emilie naar Rotterdam.

Ook voor het gezin Bosman is de oorlog catastrofaal. De ouders en broers en zussen van Mozes worden in 1942 vermoord in Auschwitz. Aangezien Mozes net als Saartje de Winter met een niet-joods persoon was getrouwd, wordt hij eerst nog met rust gelaten door de bezetter. Uiteindelijk sterft hij rond maart 1944 in Birkenau.

Johannes en Emilie hebben dus veel gemeen, allebei een dochter en allebei zijn ze hun partner kwijtgeraakt. Lang kan Johannes niet genieten van de hernieuwde vrijheid. Hij overlijdt in 1956 op 58-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...