Pages

24 mei 2016

Foute gegevens overnemen

Het leuke van stamboomonderzoek is het zelf kunnen onderzoeken. Doordat er steeds meer bronnen via het internet te vinden zijn, kun je ook veel vanuit je luie stoel thuis doen.

Ook zijn er verschillende websites waar je je gegevens online kan delen zoals Genealogieonline, Myheritage en Geni. Helaas gebeurt nog steeds zo dat men op die websites, zonder zelf onderzoek te doen, gegevens van elkaar overneemt. Hierdoor komen er foute gegevens online. Zulke sites zijn prima als leidraad te gebruiken maar check de gegevens altijd in de originele bronnen.

Zo was ik op zoek naar de overlijdensdatum van Gerrit Bakker. Gerrit wordt op 4 april 1863 geboren in Bergen. Hij trouwt met Catharina Kleverlaan met wie hij drie dochters krijgt.

Verschillende gebruikers op Myheritage zeggen dat Gerrit is overleden op 7 mei 1939 in Bergen. Ik vond echter geen overlijdensakte van Gerrit op die datum. In het nabijgelegen Alkmaar is er wel een Gerrit Bakker overleden op 7 mei 1939. Deze Gerrit is echter geboren in Heerhugowaard en zoon van Arie Bakker en IJda Veuger. Bovendien was hij weduwnaar van Annigje Meiboom. Het enige wat in de buurt kwam was de leeftijd.

Volgende stap was de aktes van Gerrits vrouw Catharina en kinderen goed te bekijken. Catharina Kleverlaan overlijdt op 20 juli 1915 in Alkmaar. Volgens haar overlijdensakte is Gerrit dan nog in leven. Op 13 augustus 1920 overlijdt dochter Anna Sophia. Gerrit leeft dan ook nog en is woonachtig in Alkmaar.

Vervolgens pakte ik de Alkmaars gezinskaart van het gezin erbij en zo kwam ik achter waarom men als overlijdensdatum 7 mei 1939 had neergezet. Dit stond namelijk op de kaart maar was met roze doorstreept. Met de andere twee dochters van Gerrit en Catharina kwam ik ook niet ver, mede omdat Bakker een achternaam is die heel veel voorkomt.
Achterkant gezinskaart Gerrit en Catharina
Ik besloot als laatste mogelijkheid in kranten te gaan zoeken en daar had ik beet: Gerrit overlijdt op 23 januari 1944 in Alkmaar op 80-jarige leeftijd. Nu kon ik ook de overlijdensakte vinden en door deze dubbelcheck was het duidelijk dat het om mijn Gerrit ging.
Overlijdensadvertentie Gerrit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...