Pages

19 april 2015

Alkmaarse oorlogsslachtoffers - Karel van Thijn

Karel van Thijn wordt op 11 september 1895 geboren in Nieuwe Niedorp als zoon van Levi Jacob van Thijn en Sara Koopman. Op 14 juni 1922 trouwt hij in Amsterdam met Eva Loonstijn. Eva is in Amsterdam op 12 juli 1897 geboren , dochter van Abraham Loonstijn en Jansje Frank.

Na het huwelijk verhuizen Karel en Eva naar Alkmaar waar in 1923 en 1926 twee dochters worden geboren. Ze wonen eerst aan de Landstraat en vervolgens aan de Snaarmanslaan.

Op de Snaarmanslaan hebben ze een winkel, de Leidsche Wolzaak. In 1933 verhuizen ze naar de overkant van de Snaarmanslaan op nummer 67. Ter gelegenheid van de heropening van de zaak besteed de Alkmaarsche Courant er aandacht aan.

Een stukje uit het krantenbericht: Reeds direct wordt de aandacht getrokken door een zeer  ruime etalage, waar het licht vrij entree heeft. Men ziet daar een keur van wol, en verder ook lingeries, kousen, sokken, ondergoederen, enz. enz. uitgestald.

Met het begin van de Tweede Wereldoorlog breekt ook voor de familie van Thijn een zware tijd aan. In 1942 wordt door de bezetter bepaald dat alle Alkmaarse Joden naar Amsterdam moeten verhuizen. Enkel de Joden die met een niet-Jood zijn getrouwd, mogen blijven. Volgen de persoonskaart van Karel komt het gezin te wonen op de Nieuwe Prinsengracht 4, later op de Hoendiepstraat.

Voor Joden was het verplicht om zichtbaar de Jodenster te dragen. Karel werd betrapt wegens het niet dragen van de ster en gearresteerd. Toen zijn vrouw en kinderen dat nieuws te horen kregen doken ze onder. Ze verbleven op verschillende adressen in de Zaanstreek en overleefden de oorlog.

Na zijn arrestatie werd Karel overgebracht naar Kamp Amersfoort. In dat  kamp wist hij nog een brief naar zijn familie te sturen. Een paar jaar na de oorlog vernamen zijn vrouw en kinderen dat Karel in augustus 1942 is vermoord in Auschwitz.

Helaas waren er in de oorlog ook mensen die probeerden te profiteren van alle ellende. Zo werd de boekhouder van Karel benaderd door iemand die het pand wilde kopen in de Snaarmanslaan.  Toen de boekhouder zei dat het gezin Van Thijn, als ze zouden terugkeren, aanspraak konden maken op het pand, zei degene die het huis wilde kopen: "Die komen nooit meer terug". Hij kreeg zijn zin en kocht het huis. Echter moest hij het pand na de oorlog teruggeven aan Eva van Thijn-Loonstijn.

Bronnen
Archief Alkmaar
Joods Monument Zaanstreek
Stadsarchief Amsterdam

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...