Pages

11 februari 2015

Alkmaarse oorlogsslachtoffers - Willem Hemels

Na een jaar stilte ga ik weer verder met de serie Alkmaarse oorlogsslachtoffers. Vanaf heden niet meer wekelijks, maar maandelijks.  De serie is ook terug te vinden via deze Facebookpagina.

Willem Hemels 1924 - 1945

Willem wordt op 10 mei 1924 te Alkmaar geboren als zoon van Adrianus Hemels, van beroep monteur, en Trijntje Schouten. Het gezin woont dan op de Dijkgraafstraat 15. Hij is deel van een tweeling maar zijn zus Trijntje overlijdt in 1925 op 1-jarige leeftijd. Naast Trijntje heeft Willem nog negen broers en zussen waarvan er drie jong overlijden.

Over Willems leven heb ik vooralsnog geen informatie ook niet hoe hij in Nordhausen terechtkwam. Over de omstandigheden rond zijn overlijden wel.

Op 3 en 4 april 1945  werd Nordhausen gebombardeerd door de geallieerden. Driekwart van de stad werd vernietigd en bijna 9.000 mensen kwamen om waaronder zo'n 1500 gevangenen onder wie  Willem. Veel gevangenen waren ondergebracht in de Boelcke-kazerne in het zuiden van Nordhausen en die kazerne werd tijdens de bombardementen zwaar getroffen. Vlakbij Nordhausen gebruikten de nazi's dwangarbeiders voor de wapenindustrie.

De familie van Willem kreeg pas in augustus 1945 het slechte nieuws te horen. Vader Adrianus zet mede namens moeder Trijntje, de  broers en zussen en aangetrouwde familie onderstaand familiebericht in de Vrije Alkmaarder.

Uit De Vrije Alkmaarder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...