Pages

18 januari 2015

Op zoek naar Kloosterman in de VS - Albert Kloosterman

In 2012 schreef ik een aantal blogposts over de familie Kloosterman die naar de VS emigreerde. Inmiddels heb ik meer informatie over een aantal van de kinderen, vandaar  deze follow-up. Voor de serie van twee jaar geleden vind je hier deel 1, hier deel 2 en hier het derde deel. Vorige week schreef ik over Arend Kloosterman en zijn kinderen, zie hier.

Albert is een oudere broer van de vorige week besproken Arend Kloosterman. Albert komt op 3 december 1864 in Leens ter wereld. Op 22 augustus 1885 treedt hij in Ulrum in het huwelijk met Anje Kooij. Anje is geboren in Houwerzijl, op 14 september 1863.

Albert en Anje gaan in Houwerzijl wonen waar ze twee zoons krijgen, Johannes geboren in 1886 en Eise geboren in 1889. Niet lang na de geboorte van Eise emigreert het gezin naar de Verenigde Staten, net als de vader en stiefmoeder van Albert en zijn broers en zussen. Albert en Anje gaan met hun gezin in Chicago wonen. In 1898 wordt het gezin uitgebreid met een dochter, Winifred. Andere kinderen heb ik vooralsnog niet gevonden.

Albert overlijdt in 1906 op 42-jarige leeftijd.  Voor Anje is de rampspoed dan nog niet voorbij. In 1916 overlijdt dochter Winifred op 17-jarige leeftijd. In juni 1918 komt zoon Johannes, politieagent van beroep, om het leven als hij met zijn fiets in aanraking komt met een elektrische tram. Johannes was op weg naar huis na een korte vakantie.

Eise, in de VS Ike genoemd, vecht met het Amerikaanse leger mee in de Eerste Wereldoorlog. Begin november 1918, vlak voor het einde van de oorlog raakt Ike zwaar gewond aan het front en overlijdt. Anje zelf overleeft haar kinderen bijna 15 jaar. Zij overlijdt in 1932.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...