Pages

09 februari 2014

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: 15 januari 1942

Midden in de Tweede Wereldoorlog, op 15 januari 1942  's avonds, worden enkele woningen aan het Zeglis en de Oudegracht in Alkmaar geraakt door verdwaalde Britse vliegtuigbommen. Hierbij komen zes mensen om het leven en raakten er acht gewond. Bovendien worden twee woningen geheel vernield en werden twee woningen en het distributiekantoor gedeeltelijk beschadigd.

De dodelijke slachtoffers

Jacobus Pool

Jacobus wordt op 17 november 1898 geboren in Alkmaar als zoon van Albert Pool en Grietje Muntjewerff. Op 9 april 1925 treedt hij in Alkmaar in het huwelijk met Hendrika van Wijk. Jacobus, scheepsklinker van beroep, en Hendrika, gaan in Alkmaar aan het Jaagpad wonen. Later verhuizen ze naar de 1e Kabelstraat. In 1928 wordt een zoon geboren, vier jaar later een dochter.

Wanneer ze verhuizen naar het Zeglis 12 is mij onbekend. In ieder geval overlijdt de moeder van Jacobus, die daar woonde, in 1941. Vader Albert was toen al vijf jaar dood. Het zou best kunnen dat ze na het overlijden van Grietje hun intrek nemen in de woning. 

Roelina Everdina Kaal en haar zoontje Jopie

Roliena Everdina wordt op 16 augustus 1916 geboren in Bergen, Noord-Holland, als dochter van Zogarret Kaal en Everdina Wilhelmina Francina Meijer. Ze is 20 jaar als ze op 14 januari 1937 in Alkmaar in het huwelijk treedt met Johannes Brink.

Johannes, een brandstoffenhandelaar van beroep, is geboren op 23 september 1913 in Alkmaar en de zoon van Eeke Brink en een onbekende vader. Na hun huwelijk gaan Roliena en Johannes wonen aan de 2e Landdwarsstraat. Een paar maanden later verhuizen ze naar het Zeglis 4.

Op 25 oktober 1938 wordt er een zoon geboren die ze Johannes Zogarret noemen. Roliena is nog maar 25 als ze op die vijftiende januari omkomt. Johannes Zogarret, ofwel Jopie, is drie. 

Het gezin Koeman

Jan Koeman komt op 13 mei 1881 in Alkmaar ter wereld als zoon van Barend Koeman en Johanna Clasina van Vasen. Jan, timmerman van beroep, treedt op 22 februari 1905 in Alkmaar in het huwelijk met Antje Schotvanger. Antje is afkomstig uit Zijpe waar ze op 18 juli 1878 ter wereld komt.

Jan en Antje gaan aan het Zeglis wonen (ze wonen daar op verschillende nummers). Ze krijgen twee kinderen:
- Barend Johan Adriaan, geboren op 4 mei 1906
- Adriana Louisa, geboren in 1908. Zij trouwt in 1929 met Jan van der Horst.
 Barend vertrekt in 1928 naar Den Helder om bij de marine te gaan. Eerst is hij stoker 2e klasse, in 1932 is hij stoker 1e klasse. In november 1933 keert hij terug naar Alkmaar om weer bij zijn ouders te wonen. Daar woont hij nog als in 1942 een verdwaalde bom een eind maakt aan zijn leven en dat van zijn ouders. Adriana woont met haar gezin, zij en Jan hebben dan twee zoons, in Heiloo.
------------In mei 2013 wordt er een gedenkteken voor de slachtoffers van de bominslag aan het Zeglis onthuld. Het gedenkteken bestaat uit twee banken in de symbolische vorm van een ster.

Gebruikte bronnen

Archief Alkmaar
Delpher


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...