Pages

19 januari 2014

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Gezin Nias/Feitsma

Hartog Nias wordt op 31 december 1878 geboren in Alkmaar als zoon van Mozes Hartog Nias, koopman van beroep, en Fanny Berlijn. In oktober 1891 verhuist het gezin, inclusief twee zussen van Hartog, naar Amsterdam.

Net als zijn vader is Hartog koopman als hij op 26 juni 1901 in Amsterdam in het huwelijk treedt met Riekje Feitsma. Riekje is geboren te Harlingen op 15 juni 1872 en een dochter van Joost Feitsma en Dina Pais.

Hartog en Riekje krijgen twee dochters:
-  Fanny, geboren in 1902. Fanny trouwt op 16 augustus te Amsterdam met Barend Koopman. Barend, koopman en diamantbewerker, is geboren op 30 december 1897 en een zoon van Eliazar Koopman en Mijntje Soep. Ze krijgen één dochter. Fanny en Barend worden op 11 juni 1943 vermoord in Sobibor, hun dochter overleeft de oorlog.

- Dina geboren in 1904. Zij treedt op 12 november 1924 in het huwelijk met Maurits Schornesheim. Maurits is geboren op 3 januari 1902 in Amsterdam. Maurits heeft een slagerij op de Pretoriusstraat en ook Dina helpt in de winkel van haar man mee. Dina en Maurits krijgen een dochter die net als haar nichtje de oorlog wel overleeft.

Op 30 juni 1943 wordt Dina thuis opgehaald door de bezetters. Maurits is in april van dat jaar al vermoord door de Duitsers. Op deze website vond ik een stuk hierover waar Dina ook in wordt genoemd. Een citaat waar ik stil van werd:

"De overvalwagens stonden klaar.
En zij, mevrouw, was trillend in paniek.
De rugzak trok haar om. Hij was te zwaar
en ze gleed achterover in het portiek."

"Ruw trapte een soldaat haar overend
en duwde haar, zodat ze haast weer viel.
Ze wankelde, door iedereen herkend.
Vernedert tot in het diepst van haar ziel." 


Dina wordt  naar Westerbork vervoerd waar gelijk alweer de trein naar Sobibor klaar staat, Bij aankomst daar wordt ze gelijk vermoord.
Hartog Nias (Foto van zijn marktvergunning)
Samen met zijn zwager Salomon van Gelder heeft Hartog een handel in tweedehands machine-onderdelen aan de Waterlooplein 80/82. Salomon was getrouwd met Johanna Feitsma, een oudere zus van Riekje.

Hartog en Riekje worden op 23 maart 1943 vanuit Westerbork naar Sobibor vervoerd. Bij aankomst worden ze vergast.

Gebruikte bronnen

Stadsarchief Amsterdam
Archief Alkmaar
Joods Monument

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...