Pages

12 januari 2014

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Dirk Brouwer

Dirk Brouwer komt op 23 november 1899 ter wereld in Alkmaar als zoon van Gerard Ferdinand Brouwer en Jozina Bras. Hij heeft een oudere zus.

Dirk is architect en werkt onder W.M. Dudok mee aan de brouw van De Bijenkorf in Rotterdam. Daarnaast volgt hij de cursus voor Hooger Bouwkunst Onderricht. In Amsterdam, waar hij ook woont, heeft hij een eigen architectenbureau. Hij ontwerpt onder meer 24 vestigingen van de HEMA en vestigingen van Galeries Modernes te Utrecht en Amsterdam.

Het huis aan de Juliana van Stolberglaan 5 in Alkmaar is ook van de hand van Brouwer. Hij ontwerpt de woning voor J.C. Keyman. Keyman, wiskundeleraar aan het Murmelliusgymnasium, woont er van 1927 tot 1937. De woning is nu een gemeentelijk monument.

Dirk sluit zich in de Tweede Wereldoorlog aan bij het verzet. Hij vervaardigt onder anderen tekeningen van vliegvelden, verleent steun aan de verzetskrant Vrij Nederland en ook verzorgt Dirk onderdak aan gezochte personen. Nadat een aantal verzetsmensen zijn opgepakt in 1941 duikt hij onder. Binnen enkele weken wordt hij echter gevonden en gearresteerd. Dirk krijgt wegens hulp aan de vijand de doodstraf en op 17 november 1941 wordt hij geëxecuteerd in Overveen.
Dirk trouwt tweemaal. Op 23 mei 1928 allereerst met Geertruida Antonia Wiedenbrugge. Dit huwelijk eindigt in een scheiding. Op 18 december 1937 treedt hij in Amsterdam in het huwelijk met Bertha Adriana Frensel Wegener, geboren op 12 april 1905 in Bloemendaal. Dirk had in elk geval drie kinderen.

Gebruikte bronnen

Archief Alkmaar
Stadsarchief Amsterdam
Alkmaar.nl
Koninklijke Bibliotheek
Wikipedia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...