Pages

04 december 2013

De huwelijken van Arentje Kuiper

Op 27 november 1858 wordt in Wildervank Arentje Kuiper geboren. Arentje is een dochter van Gerrit Kuiper en Beerendje van Veen. Op 6 januari 1883 treedt ze in Leeuwarden in het huwelijk met Johan Hendrik Schnijder. Johan Hendrik is een zoon van Hendrik Snijder en Trijntje de Vries en geboren op 1 mei 1852.

In Leeuwarden wordt hun eerste kind geboren, een zoon Jan. Een paar maanden ma de geboorte van Jan verhuist het gezin naar Groningen. In 1890 vertrekken ze naar Amsterdam en daar worden de kinderen Gerrit, Hillegiena, Bernardina en Jacoba geboren.

Het huwelijk van Arentje en Johan Hendrik is niet gelukkig, want ze scheidden nog voor de geboorte van het jongste kind.

Op 22 maart 1899 hertrouwt Arentje met Jacob Moos. In september van dat jaar wordt dochter Nicolasina geboren. Ook het tweede huwelijk van Arentje is schijnbaar niet gelukkig, want in 1907 vraagt ze de scheiding aan.
Arentje dacht misschien wel driemaal is scheepsrecht en trouwt op 21 oktober 1914 in Amsterdam opnieuw. De bruidegom is Wijtse de Roo, geboren in Ferweradeel en grondwerker van beroep. Bruid is 55, de bruidegom 50. Dit huwelijk houdt ruim twintig jaar stand en eindigt met het overlijden van Arentje in 1935 op 76-jarige leeftijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...