Pages

01 december 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Gezin Van der Horst/Polak

Op donderdag 21 maart 1901 wordt in Hoogeveen Meijer van der Horst geboren. Meijer is een zoon van Aaron van der Horst en Aaltje Engers.

Meijer is kleermaker van beroep en komt in Amsterdam terecht. Daar ontmoet hij Margaretha Polak, daar geboren op 23 juni 1904. Ze trouwen op 21 mei 1931 in Alkmaar en gaan daar wonen aan de Boterstraat. In juli van dat jaar komt de moeder van Meijer, Aaltje Engers, inwonen bij het echtpaar. In november 1932 wordt hun enige kind geboren, een dochter die ze Mia Ali noemen.

Meijer, zich ook wel Max noemende, heeft in Alkmaar een heerenkleedingmagazijn "Klein maar Dapper". De zaken gaan echter niet goed en in 1936 wordt het faillissement uitgesproken. In datzelfde jaar overlijdt Aaltje Engers. In juni van dat jaar verhuist het gezin naar de Staringhstraat in Alkmaar.
In maart 1942 moeten alle Joden Alkmaar verlaten, dus ook het gezin Van der Horst. Ze verhuizen naar Amsterdam waar ze gaan wonen op de Transvaalstraat.

Volgens het boek Joodse kinderen in het kamp Vught van J. de Moei zat Mia Ali in juni 1943 in Kamp Vught. Op 7 juni  moeten alle kinderen van 4 tot 16 jaar, dus ook Mia Ali, naar Westerbork met hun vader of moeder. De jongere kinderen gingen de dag daarvoor al.

Ik heb nog geen zekerheid of moeder Margaretha ook in Vught zat, maar ik denk van wel. In elk geval staan moeder en dochter allebei op de transportlijst van 8 juni van Westerbork naar Sobibor, het beruchte kindertransport. Bij aankomst worden ze vermoord, net als alle andere mannen, vrouwen en kinderen aan boord, in totaal 3.017 mensen.

Wanneer Meijer zijn vrouw en dochter voor het laatst heeft gezien is mij niet bekend. In elk geval overlijdt hij op 31 januari 1944 in Auschwitz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...