Pages

15 december 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Echtpaar Vet/Witmond

Salomon Wolf Vet komt op 2 oktober 1865 ter wereld in Alkmaar als zoon van Wolf Eliazar Vet en Saartje Salomon Deen. Salomon is een broer van Eliazar Wolf Vet, de grondlegger van Vet's. (zie ook deze blogpost)

Salomon is een zelfstandig juwelier en in 1889 keert hij na een verblijf in Amsterdam terug naar Alkmaar. Op 9 maart 1904 treedt hij in Monnickendam in het huwelijk met Esther Witmond. Esther, geboren op 2 april 1869 in Monnickendam, is een dochter van Samuel Witmond en Sophia Salomons.
Salomon en Esther gaan in Alkmaar wonen aan de Verdronkenoord waar Salomon ook zijn winkel heeft. Het echtpaar krijgt geen kinderen. In 1919 verruilen ze Alkmaar voor Amsterdam, maar dat is maar voor korte tijd want in hetzelfde jaar keren ze terug in de kaasstad waar ze wederom aan de Verdonkenoord wonen.
Salomon overlijdt plotseling op 23 mei 1938 op 72-jarige leeftijd.
Men probeert de zaak te verkopen, maar uit de gegevens die ik heb lijkt dit niet te lukken. Begin 1939 worden dan ook de spullen uit zijn winkel en woning verkocht. Niet lang daarna verhuist Esther naar Amsterdam. Daar gaat ze in Pensioen Koopman wonen aan de Roerstraat 44 II. Het pensioen staat onder leiding van Judik Koopman. Judik is geboren in Alkmaar op 15 februari 1881 en woont sinds 1913 in Amsterdam. Esther en Judik zullen elkaar waarschijnlijk al kennen vanuit Alkmaar.

Esther wordt op 28 september 1942 vermoord in Auschwitz. Ook Judik ontsnapt niet aan de nazi's. Zij wordt op 7 december 1942 vergast, ook in Auschwitz.

Gebruikte Bronnen

Archief Alkmaar
Koninklijke Bibliotheek
Jaarboek vereniging Oud Monnickendam 2006
Joods Monument

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...