Pages

10 november 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Gezin Van der Lijn/Sersui

Benjamin van der Lijn is afkomstig uit Middelburg. Daar komt hij op 30 december 1871 ter wereld als zoon van Lion Leonardus van der Lijn en Gonda Huisman. Op 1 juni 1898, Benjamin is diamantversteller van beroep, treedt hij in Amsterdam in het huwelijk met Reintje Serlui. Reintje, geboren op 11 maart 1873 in Amsterdam, is een dochter van Moses Machiel Serlui en Schoontje Couzijn.

Het echtpaar gaat na hun huwelijk in Amsterdam wonen. Er wordt één dochter geboren, Gonda. Gonda trouwt in 1931 met Jacob Prins en overleeft de oorlog.

In september 1926 verhuizen Benjamin, Reintje en Gonda naar Alkmaar waar ze een huis gaan bewonen aan de Langestraat. Benjamin begint daar een winkel, Van der Lijn's Heerenmodehuis.

In 1942 moeten alle Alkmaarse Joden Amsterdam verlaten. Benjamin en Reintje gaan in Amsterdam wonen bij Carolus van der Lijn, de broer van  Benjamin, en diens vrouw Eva Cohen, aan de Dintelstraat 6 II.  Op 2 mei 1943 overlijdt Benjamin in Amsterdam. Reintje wordt diezelfde maand opgepakt en naar Westerbork vervoerd. Van daaruit gaat ze op transport naar Sobibor waar ze bij aankomst wordt vergast.

Over de winkel van Benjamin vond ik nog wat interessante krantenberichten.  Banketbakker I. werd ervan beschuldigd dat hij de woning die eigendom was van Benjamin van der Lijn op onrechtmatige wijze had gekocht van de Duitsers.

Uit de Vrije Alkmaarder van 24 december 1947:

"Ik was klein behuisd in de Hoogstraat en daarom kocht ik via de fa. Appel en Matthijssen het pand van Benjamin van der Lijn, echter met diens goedvinden," verklaarde Dinsdag de Alkmaarse banketbakker P.I. voor het tribunaal. Jammer genoeg voor hem kan I. dit laatste niet aantonen. De heer van der Lijn overleed tijdens de oorlog en zijn vrouw kwam in Polen om.

In de krant van 26 februari 1948 staat te lezen dat de beschuldiging ten dele vervallen word verklaard omdat I. geen voordeel trok uit het kopen van het pand.

De koop van het huis gaf beschuldigde toe, doch hij verklaarde, dat hij hiertoe een overeenkomst met de heer Van der Lijn had gesloten, waarin bepaald werd dat I. 20.000 gulden zou betalen voor het pand en dit na de oorlog zou betalen onder aftrek van 14000 gulden voor afbetaling van de hypotheek die beschuldigde zou overnemen. Ook zou I. de heer Van der Lijn, die in Amsterdam woonde, buiten de transactie om wekelijks 30 gulden uitbetalen en van levensmiddelen voorzien. Later bleek dat de koop op deze wijze niet tot stand zou kunnen komen en dat I. via Duitse instanties zou moeten kopen. Met voorkennis van de heer v.d. L. is dit toen gebeurd, maar de ondersteuning van de familie v.d. L. heeft beschuldigde tot aan de dood van de heer v.d. L. volgehouden.

In september 1947 wordt op de Langestraat 82, de plek waar voor de oorlog het herenkledingbedrijf van Benjamin gevestigd was, een nieuwe herenmodezaak geopend. De nieuwe winkel heet 't Herenhuis en wordt geleidt door B. Trijbetz.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...