Pages

03 november 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Albertus Otto de Vries en Cornelis Antonius van der Vaart

Voordat ik met de serie Alkmaarse oorlogsslachtoffers begon, vertelde ik over Pieter Schouten die overleed aan boord van de Hr. Ms. Isaac Sweers. (Deze blogpost, hier na te lezen, plaatste ik overigens precies een jaar geleden)

Pieter was niet de enige Alkmaarder, die op 13 november 1942 om het leven kwam op de Hr. Ms, Isaac Sweers. Om het verhaal compleet te maken, vandaag aandacht voor de andere Twee Alkmaarders die om het leven kwamen aan boord van de Hr. Ms. Isaac Sweers.

Albertus Otto de Vries
Albertus Otto wordt op 2 augustus 1921 geboren in Alkmaar als zoon van Rein de Vries en Hinke Bonte. Hij heeft een jonger zusje, geboren in 1928. Moeder Hinke overlijdt in 1931 en Rein hertrouwt het jaar erop met Eva Clasina Min, afkomstig uit Bergen Uit dat huwelijk worden nog vijf kinderen geboren, allen in Alkmaar.

Volgens een afschrift van de rijksinspectie van de bevolkingsregisters was de laatste woonplaats van Albertus Otto Londen. Toen hij op 13 november 1942 om het leven kwam was hij matroos derde klasse.

Albertus Otto was ongehuwd.
Bevordering Cornelis Antonius

Cornelis Antonius van der Vaart
Cornelis Antonius is het tweede kind van Willem van der Vaart en Maartje Dane. Hij wordt op 4 februari 1921 geboren in Hoorn. In oktober 1924 verruilt het gezin, bestaande uit ouders en drie kinderen, Hoorn voor Alkmaar. In de kaasstad worden nog zes kinderen geboren.

Cornelis vertrekt op 15 september 1937 naar Vlissingen waar hij een opleiding gaat volgen als lichtmatroos. In 1938 verhuist hij naar Den Helder. Inmiddels is hij derde matroos. Bij zijn overlijden was hij eerste matroos en net als Albertus ongehuwd.

Net als Albertus Otto heeft ook Cornelis als laatste woonplaats Londen. Aanvankelijk snapte ik dat niet, maar naar meer te hebben gelezen over de Hr. Ms. Isaac Sweers is mij dat nu duidelijk. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog slaagde men er namelijk in om het schip, wat toen nog niet helemaal voltooid was, naar Engeland te verschepen. In Engeland kwam de Isaac Sweers gereed in het najaar van 1941. Het was dus wel logisch dat de bemanning ook in Engeland woonde.

De Gooi- en Eemlander 18-03-1940
Bronnen

Archief Alkmaar
De witte olifant
Koninklijke Bibliotheek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...