Pages

06 oktober 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Jan Baas en Jan Smit

Alhoewel de oorlog officieel voorbij was vond er in de nacht van 6 op 7 mei 1945 in de binnenstad van Alkmaar een schietpartij plaats tussen een aantal nog bewapende Duitse militairen en een sectie van de Binnenlandse Strijdkrachten welke ongewapend was. Jan Baas en Jan Smit kwamen hierbij om het leven. Piet Sijm raakte zwaar gewond.

Sijm heeft echter altijd de datum waarop de schietpartij plaatsvond betwist. Volgens hem was het incident in de nacht van 5 op 6 mei. De overlijdensaktes van Baas en Smit vermelden allebei echter dat ze op maandag 7 mei 1945 om 0:20 uur zijn overleden, en ook in het politierapport staat dat de confrontatie in de nacht van 6 op 7 mei plaatsvond.

Jan Baas

Jan wordt als Johannes Jacobus Baas geboren op 28 juni 1925 te Wervershoof als zoon van Dirk Baas (geboren in 1891) en Aagje Sijm (geboren in 1890). Hij heeft vijf oudere broers en zussen en na hem worden in Wervershoof nog twee zussen geboren. Begin jaren dertig verhuist het gezin naar Schagen waar twee zoons worden geboren.

In mei 1936 verkast de familie naar Alkmaar waar ze gaan wonen aan de Omval. Vijf maanden later verruilen ze Alkmaar voor De Rijp. In april 1937 komen ze terug naar Alkmaar waar ze een huis betrekken aan de Noorderkade. Jan was slechts 19 jaar jong toen hij werd vermoord.

Jan Smit

Johannus (Johannes of Jan) Smit wordt op 29 juni 1915 in Krommenie geboren als zoon van Johannes Smit en Hermina Maria Meijns. In november 1916 verhuizen ze van Krommenie naar Alkmaar waar ze onder meer wonen aan de Landstraat, Veerstraat en Koningsweg.

Jan trouwt in 1939 met Agatha Cornelia van Kooten en het echtpaar gaat in Alkmaar wonen. Agatha Cornelia is eerder getrouwd met Cornelis Metzelaar met wie ze een zoon heeft. Jan en Cornelia krijgen samen geen kinderen.

In De Vrije Alkmaarder van 7 mei 1945 vond ik onderstaand bericht: 

De schietpartij van gisteravond. Nadere bijzonderheden hierover publiceeren wij in onze krant. Nu kunnen wij reeds mededeelen, dat een aantal provoceerende Duitschers gisteravond omstreeks 23 uur, P. Sijm, groepscommandant van de B.S. tamelijk ernstigs hebben gewond. Een aantal andere beschonken moffen, die de St, Annastraat al eenige tijd op stelten hadden gezet, smeten daar twee patrouilleerende leden van de B.S. Joh. Smit en J. Baas tegen de muur en schoten ze dood.

De identificatie van eerstgenoemde werd bij zijn vondst in de Achterstraat zeer bemoeilijkt daar de Duitschers hem van zijn bezittingen, zelfs van een deel van zijn kleeren hadden beroofd en zijn band van de B.S. verwijderd. DIT ZIJN AFSCHUWELIJKE MOORDEN!!!!!

3 opmerkingen:

  1. Het doet denken aan de gebeurtenissen op de Dam, ook op 7 mei 1945. Die hebben, waarschijnlijk door de plaats van het gebeuren en de omvang, meer bekendheid gekregen. Ik had van dit "incident" in ieder geval nooit gehoord. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je, Joan

    Geen dank Peter. Ik had ook nooit gehoord van dit incident (en dat als rasechte Alkmaarse) En dat dat op De Dam meer bekendheid heeft gekregen is ook wel logisch. Buitengewoon triest dit, een dag voordat de Canadezen de stad introkken....

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...