Pages

27 oktober 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Het gezin van Jacob Elzas

Jacob Elzas wordt in Alkmaar geboren op 26 juli 1877 als zoon van Abraham Elzas en diens vrouw Hendrika Herschel. Net als zijn vader is Jacob winkelier/handelaar in meubelen als hij op 10 september 1902 in Amsterdam trouwt met Elisabeth Manheim. Elisabeth, een dochter van Raphael Manheim en Chrisje van Bever, komt op 13 juni 1876 ter wereld in Amsterdam. 
Jacob en Elisabeth gaan in Alkmaar wonen aan de Langestraat. Er worden drie zoons geboren:

- Raphaël, ook wel Ru genoemd, wordt geboren op 29 oktober 1903. Raphaël neemt in 1932 Vet’s kledingbedrijf aan de Langestraat te Alkmaar over na het overlijden van zijn oom Eliazar Wolf Vet. (de man van de zus van zijn vader) Onder zijn leiding bouwt de winkel een sterke naam op waarbij het succes dreef op kwaliteit en duurzaamheid. Raphael overleeft de Tweede Wereldoorlog en zette Vet's kledingbedrijf voort. Voor meer informatie over Vet's zie dit stuk.
Op 23 oktober 1935 treedt Raphael in het huwelijk met Evelina de Jong, geboren op 25 april 1910 te Apeldoorn. Ze gaan wonen in Alkmaar op de Lyceumstraat, waar twee zoons worden geboren. Het hele gezin overleeft de oorlog.

- Abraham komt in 1907 ter wereld.. Zijn vader en grootvader waren handelaar in meubelen en ook Abraham lijkt deze kant op te gaan. Op de  Haarlemse School voor Versierende Kunsten en Kunstambachten raakt hij echter bezield door de bouwkunst. In 1926 stapt Abraham over naar de MTS voor  het meer constructieve en technische gedeelte. Als hij deze opleiding heeft afgesloten volgt hij een praktische leertijd bij een architect in Alkmaar.

Van 1940 tot 1942 is Elzas directeur van de Joodse Ambachtschool in Amsterdam. Na het sluiten van de school duikt hij in de buurt van de Weteringschans onder en overleeft zo de oorlog.

De synagoge aan de Lekstraat ( © Joods Historisch Museum)

Gebouwen waar Abraham een hand aan heeft gelegd zijn onder meer de Synagoge aan de Lekstraat in Amsterdam, verschillende winkels in Alkmaar en ook was hij de de vaste architect van het Bijenkorf-concern, In 1980 wordt Abraham onderscheiden met de orde van Oranje-Nassau.

Abraham was getrouwd en overleed in 1985.


- Joseph, geboren op 31 mei 1911. Volgens de gezinskaart van zijn vader was hij waterbouwkundige. Joseph overleeft de oorlog ook. Op 1 mei 1946 treedt hij in het huwelijk met Caroline Lena Grunwald‏‎
-----------
Elisabeth overlijdt op 14 maart 1925 te Alkmaar. In oktober 1937 hertrouwt Jacob met Alida Nol, geboren op 7 juni 1884 in Monnickendam.
In maart 1942 wonen Jacob en Alida op de Langestraat. Niet lang daarna moeten ze, net als andere Alkmaarse Joden, Alkmaar verlaten. Ze worden samen op 7 september 1942 in Auschwitz vermoord.


Bronnen
Archief Alkmaar
Koninklijke Bibliotheek
Joods Monument
Oneindig Noord-Holland
Nederlands Architectuurinstituut
Joods Historisch Museum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...