Pages

09 september 2013

De drie huwelijken van Ties Scheerstra

Vertelde ik twee weken geleden over de drie huwelijken van Popke Scheerstra, ook zijn broer Ties trad driemaal in het huwelijk.

Ties wordt in 1866 geboren als zoon van Johannes Scheerstra en Janna Rosema. Ties, een dagloner, treedt op 5 mei 1888 in het huwelijk met Jacobina Pettinga. Eind van dat jaar krijgt het paar een tweeling. Helaas overlijdt een van de twee zoons na vier dagen. In mei 1890 wordt het gezin uitgebreid met een dochter, moeder Jacobina overlijdt echter in het kraambed. Dochter Janna wordt slechts dertien dagen oud.

Ties hertrouwt een paar maanden na het overlijden van Jacobina met Renske Hoiting. Er worden nog vier kinderen geboren, waarvan er drie op jonge leeftijd overlijden. Het huwelijk van Ties en Renske is blijkbaar niet gelukkig, in 1897 volgt een scheiding.

Als Ties 77 jaar is, in maart 1944, trouwt hij met Willemtje Boekema. Willemtje was in 1908 gescheiden van Meerten Dijksterhuis. Het huwelijk van Ties en Willemtje duurt echter maar kort, Ties overlijdt in juli 1946 in Groningen. Willemtje overleeft Ties tien jaar.

Kinderen van Ties

Uit het eerste huwelijk met Jacobina Pettinga:
- Johannes, jong overleden.
- Berend (tweelingbroer Johannes) huwt met Geertruida Pluis.
- Janna, jong overleden.

Uit het tweede huwelijk met Renske Hoiting:
- Johannes, jong overleden.
- Grietje, jong overleden.
- Johanna Helena, jong overleden.
- Johannes, trouwt met Aaltje Reker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...