Pages

22 september 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Piet Breed

Op 22 januari 1945 gaat Piet Breed,  koopman van beroep, samen met zijn broer Arie op pad om hout te zoeken en te verzamelen. Op die dag is echter ook een razzia gaande in Alkmaar en Piet wordt opgepakt en overgebracht naar de verzamelplaats aan de Bleekerskade. Piet probeert op de hoek van de Lyceumstraat en de Korte Landstraat te ontsnappen. De Feldgendarmerie schiet hem echter neer waardoor hij het leven laat. Piet wordt slechts 21 jaar jong.
Overlijdensakte Piet Breed

Piet, ook wel Petrus genoemd, wordt op  24 augustus 1922 geboren als het tweede kind van Cornelis Breed, schilder, en Ida Berkhout. Naast Arie heeft hij nog twee jongere broers. Het gezin woont aan de Nieuwstraat in Alkmaar. Moeder Ida overlijdt in maart 1929. Cornelis hertrouwt op 30 april 1931 in Schermerhorn met de daar geboren Cornelia Geertruida Vendel. Met haar krijgt hij ook nog kinderen.

Piet ligt begraven op R.K. Begraafplaats St. Barbara te Alkmaar. Hij ligt in hetzelfde graf als zijn vader, die in 1951 overleed, en een halfbroer en halfzus.

Piet zat op het Petrus Canisius College aan de Bleekerskade in Alkmaar.Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werd daar in 1948 een plaquette onthuld met daarop de namen van oud-leerlingen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. De marmeren gedenksteen kreeg een plek in de hal van het Lyceum waar hij vandaag de dag nog steeds te zien is.

Bronnen:
Archief Alkmaar
Noord Hollandsch Dagblad
Koninklijke Bibliotheek

1 opmerking:

  1. Op 22 november 1949 ben ik als oudste zoon van Vincent Breed geboren in Amsterdam. Ik ben de oudste kleinzoon van Cornelis Breed en nadat mijn ouders met hem hadden overlegd, ben ik niet, zoals destijds de traditie was, naar hem vernoemd, maar ik heet “Piet Breed” vernoemd naar deze oom. “Dan is er tenminste weer een Piet in de familie”, zou mijn opa gezegd hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...