Pages

25 augustus 2013

Alkmaarse oorlogsslachtoffers: Gezin Englander/Berkleij

Abraham Englander wordt op te Alkmaar geboren als zoon van Arend Gompert Englander en diens vrouw Bloemetje Keesje. Op 17 augustus 1902 trouwt hij te Alkmaar met Rozettha Berkleij. Zij is geboren in Schoonhoven als dochter van confectiefabrikant Arend Berkleij en Truitje Schenk.

In Alkmaar woont het gezin Englander onder meer aan de Magdalenastraat, Langestraat en Costerstraat. In 1903 wordt er een dochter geboren, Bloemetje. Vier jaar later wordt het gezin uitgebreid met zoon Aron Arend.

In 1923 bezoeken de toenmalige koningin Wilhelmina en prins Hendrik Alkmaar en ze nemen ook een kijkje bij de joodse synagoge aan de Hofstraat. De Koningin krijgt daar bloemen van Bloemetje, ook wel Bloeme of Bloem genoemd. Vader Abraham is namelijk in de twintiger jaren voorzitter van de Joodse Gemeente in Alkmaar. Zoon Aron heeft sinds eind jaren twintig een eigen dansschool.

In 1935 verhuizen Abraham, Rozettha en Aron Arend, Bloemetje is het huis inmiddels uit,  naar Heiloo. Daar gaat het gezin wonen aan de Rijksstraatweg.

In september 1938 keren vader, moeder en zoon weer terug naar Alkmaar en hun nieuwe adres wordt de Metiusgracht 14.  In maart 1942 wonen ze aan de Kennemerstraatweg, ook in Alkmaar. In juli 1942 komen Abraham, Rozettha en Aron Arend naar Amsterdam. Daar wonen ze op de Plantage Middenlaan 16 hs. Abraham en Rosettha verhuizen in oktober van dat jaar zonder hun zoon naar de Molenbeekstraat. Daar wordt het echtpaar weggevoerd bij een razzia op straat.

Transportlijst Westerbork naar Sobibor

Aron Arend wordt uiteindelijk ook opgepakt en samen met zijn ouders wordt hij op 17 maart via Westerbork weggevoerd naar Sobibor. Ze komen daar drie dagen later aan en Abraham en Rozettha worden diezelfde dag vermoord. Aron Arend komt in Majdanek terecht waar hij te werk wordt gesteld. Daar wordt hij samen met tussen de 16.000 en 18.000 andere Joden op 3 november 1943 in het kader van Aktion Erntefest doodgeschoten. Dit is als vergelding voor opstanden in de Joodse getto's en Sobibór en Treblinka. In totaal werden er gespreid over meerdere concentratiekampen meer dan 43.000 joodse mannen, vrouwen en kinderen afgeslacht.

Dochter Bloemetje verlaat in 1931 het ouderlijk huis om te trouwen met de niet-Jood Johannes Gerardus van Burken. Johannes Gerardus is afkomstig uit Ede en weduwnaar van Aaltje Johanna van Drooge met wie hij in 1910 trouwt. Bloemetje en Johannes krijgen samen twee kinderen. Bloemetje overleeft de oorlog wel. Wanneer ze is overleden weet ik niet. Ik zag op internet een overlijdensdatum van 28 mei 1949 in Castricum. Dit is echter niet de goede Bloemetje. Deze Bloemetje was namelijk ongehuwd, geboren in Leiden en had als ouders Isaac Englander en Regina Vleeschhouwer. Isaac was een broer van de vader van 'mijn' Bloemetje, Abraham.

Bronnen:
Joods Monument
Archief Alkmaar
KB kranten
Archieven.nl
Alkmaarse synagoge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...