Pages

07 oktober 2021

Gerrit Knuist verhuist van Rotterdam via Leiden en Purmerend naar Alkmaar

Gerardus, ofwel Gerrit, komt op 16 maart 1819 in Rotterdam ter wereld als het tweede kind en tweede zoon van Ulrieka Cnaus. Hij en zijn nakomelingen gaan de naam Knuist dragen.

Op 29 augustus 1844 treedt hij in Leiden in het huwelijk met Petronella van Kempen. Petronella, ook genaamd Pieternelletje, is geboren in Voorburg op 6 mei 1820 als dochter van Theodorus Jansz 'Dirk' van Kempen en Agatha van Oosten.

Huwelijksakte Gerrit en Petronella

Bij het huwelijk wordt zoon Theodorus, geboren in augustus 1843, gewettigd. In mei 1845 wordt hun tweede kind geboren, ook een zoon die ze Franciscus noemen. In januari 1847 komt dochter Agatha ter wereld, twee jaar later gevolgd door zoon Gerardus Joseph. Het gezin verhuist vervolgens naar Purmerend. Daar overlijdt Franciscus in juli 1851 op 6-jarige leeftijd.

Begin december 1851 wordt er een zoon geboren die ze wederom Franciscus noemen. In juni 1853 is er opnieuw verdriet als zoontje Gerardus Joseph op 4-jarige leeftijd overlijdt. Op dat moment is Petronella zwanger van haar zesde kind en begin 1854 wordt Martinus geboren.

In 1857 komt er wederom een zoon ter wereld die ze Gerardus noemen, een jaar gevolgd door zoon Petrus. Eind februari 1862 wordt het jongste kind geboren, dochter Hendrika. Zij overlijdt echter begin april van dat jaar. Eind februari 1865 overlijdt moeder Petronella op 44-jarige leeftijd.

In november 1866 hertrouwt Gerardus met Cornelia Maas. Cornelia is geboren in Baardwijk op 30 juni 1824 als dochter van Christiaan Maas en Henrica Willemse. In 1873 verhuizen ze vanuit Purmerend met de twee jongste zoons Gerardus en Petrus naar Alkmaar. Franciscus en Martinus doen dit een paar jaar later ook. Theodorus en Agatha zijn dan al getrouwd en hebben zelf een gezin. Theodorus woont in Rotterdam, terwijl Agatha en haar man en kinderen ook in Alkmaar wonen.

Cornelia overlijdt daar in 1896, Gerrit in 1906. Volgens de overlijdensakte zijn zijn ouders Gerardus Knuist en Hendrica Klijndijk. Wie de twee personen zijn, is  onbekend. Wel dat het foutief is. Omdat moeder Ulrieka al voor het eerste huwelijk van zoon Gerrit is overleden denk ik dat het gewoon bij zijn nabestaanden niet bekend was wie zijn moeder was. Of omdat Gerrit een onecht kind was er twee mensen zijn bedacht als zijnde zijn ouders.

Overlijdensakte Gerrit Knuist

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...